Не гредите, а главите трябва да им отрежат!

Крайно време е някой да излезе и да обясни за катаклизмите на "Армията"

Топ
12:37 - 15 Август 2023
5985
Не гредите, а главите трябва да им отрежат!

На "Армията" е крайно време някой да излезе и да каже кой дърпа конците, кой прави селекцията и т.н., а не само заучени и клиширани фрази, втръснали на всички и изричани от години. Крайно време е някой наистина да поеме отговорност, да си каже всичко, за да няма "скрито-покрито", но не да си мие само ръцете и да хвърля обвинения. Там трябва да решат дали да е някой или някои, защото така не може да се продължава. Клубът отдавна е изпаднал в безвремие и безтегловност, а апатията отдавна е забулила Борисовата градина - нещо, което е пагубно.

И наистина - на тези там трябва да се отрежат главите, не само гредите! Лесно е да се призовава за толерантност и да се ръмжи през зъби как това или онова не отива на публиката на ЦСКА, но тези горе, управленците, май не искат да разберат какво им е на феновете...

През последните десетки няколко години най-влиятелните хора преминаха през ЦСКА, заставаха начело на клуба и си тръгваха по един или друг начин, но никой не намери сили да каже истината, която се знае, но витае само на определени нива в обществото ни.

Нито Илия Павлов, нито Черепа успяха, колкото да искаха. В последните години се намесиха и такива клоуни като Гърнетата и Лупи, а в управлението имаше и едни имена, известни във футболните среди като едни от най-вещите в определени неща - Дуци Симонович и кукловодчето Николай Ишков. Случайно или не...

А футболистите, преминали през клуба, попаднаха наистина в неподходящо време, защото можеха да се сблъскат ген. Добри Джуров или Чопъра. Тогава нещата щяха да са различни.

Можеха да имат за капитани вече покойните Джеки или Туньо, светла им памет, можеха да бъдат съотборници и да делят една съблекалня с Христо Стоичков, Георги Денев, Димитър Пенев и още куп легендарни футболисти на армейците. Но...

Лошото е, че нито Ел Маестро ще си каже за болките и проблемите от първото му пребиваване в ЦСКА, нито Саша Илич ще си отвори устата, а със сигурност имат какво да споделят. Визирам тях двамата, защото са последните, седнали на "горещия" стол на "Армията.

Със сигурност има още куп такива, които няма да проронят и дума, докато не си вземат и последната стотинка от клуба. Или поради друга причина.

Вчера Грша Ганчев излезе с позиция, подписана и от клуба, разбира се, в която нищо ново не се казва - оправдания, от които им се повдига на всички! Миенето на ръчичките не трябва да става за сметка на другите, а трябва да имаш топки, да излезеш като мъж и да кажеш нещата такива, каквито са! Защото това е достойно.

Някой трябва да излезе и да обясни, но не с недомлъвки, защо отборът играе по този начин. Играе?! Леле, майко! Извинявам се! По-правилното е защо отборът не играе нищо, а ядрото беше запазено от миналия сезон, бяха доведени нови футболисти, на които всички се кефеха и възлагаха нови, по-големи надежди.

Някой трябва да излезе и да обясни защо продължават интригите в съблекалнята, защо отборът е на групички, макар и съставен предимно от чужденци.

Някой трябва да даде обяснение и защо не играят младоците в отбора, на които уж се разчита в контролите, но след това не помирисват и скамейката, а биват запратени в нискоразредни отбори - такива, които май доста приличат на ЦСКА в момента.

Че стадион скоро няма да има - това е повече от ясно, но дано стане някакво чудо, в което всички толкова са вперили погледи и таят илюзорни надежди, типични за нашите географски ширини, за нашата си България, където нещата не стават по нормалния начин. Не стават по нормален начин и в ЦСКА. От години.

Но все някой друг е виновен, никой но погледна в своята купичка, никой не си призна грешките, дори в огледалото, когато сутрин си мие зъбите и очите, или си бръсне брадата.

Иначе е лесно да призоваваш хората да идват на стадиона, независимо от окаяното му състояние, в което се намират повечето такива съоръжения в Украйна след бомбардировките, но на базата на какво имаш тези изисквания и претенции?

Някой трябва да излезе и да обясни защо се играе с една и съща схема, при положение, че ЦСКА (уж) разполага с един куп нападатели. Не може на "Армията" да се излиза с един атакуващ футболист и с плеяда бранители, които не могат да опазят и юношки.

Някой трябва да излезе и да обясни защо се отлагат мачове в началото на сезона - справка минали, а и този. Точно в момент, когато отборът трябва да се обиграва, да е под напрежение, да се дава шанс на по-голям брой футболисти, които незнайно защо ги наричаме такива. Отлага се мач с Етър, който едва вчера спечели първата си точка в първенството.

По дяволите, треньорите и футболистите на ЦСКА се страхуват от Етър?! Аре, бегай!

Мнозина, не специалисти, тъй като те знаят защо, но предимно фенове, си задават въпроса кой как играе и защо, по дяволите, изобщо носи фланелката на ЦСКА?

Бусато отдавна е доказал, че може да докара инфаркт - дали с отиграванията си с крака, или от друга безумна намеса. ЦСКА няма сигурен вратар, колкото и да бутат бразилчето, но тук е въпросът - защо не се дава повече шанс на Митко Евтимов?

В защита всичко е разграден двор - няма го Матай, а с нелепите си изяви Кох прилича повече на кукла на конци, която неправилно е управлявана - та той няма една адекватно отнета топка, няма заставане, няма отиграване. А на всичкото отгоре носи и капитанската лента!

Махмутович? Не е сериозно!

Вион отдавна е доказал, че само се мъчи на терена (явно не само на тренировките) и не става за ЦСКА. А той мъчи и останалите около себе си - фенове, треньори, съотборници. Единствено може да е от помощ на... противника.

За крайните защитници няма нужда да се споменава каквото и да било, а уж старите футболисти твърдят, че бек може да играе всеки. Да, ама не! Те не знаят кой с кой се покрива, забравят да се върнат на позицията си, след като са направили пробив.

ЦСКА няма едно адекватно центриране, футболистите не могат да изпълнят и едно заучено положение, а по това се познава наученият и голям отбор в днешно време. Уви!

Уж в халфовата линия бяха взети таланти - Шагоян-Магоян, Шопов-Мопов, ама те рядко помирисват трева, а и се вижда, че са затормозени. Явно от общия фон, просто се сливат с останалите. Май единственият, който знае какво и защо го прави (поне на този етап) е Ханц, но "покрай сухото гори и мокрото", което означава, че съвсем скоро можем да видим и той как "скача надолу", както преди време се изрази Любо Пенев.

Надолу е скочил отдавна и Лендсет, който е тотално променен и дори не изглежда на научен и дисциплиниран норвежки футболист, каквито са повечето в Скандинавия, а прилича на бедстващ мигрант, търсейки подслон у нас и претендиращ, че някога е играл организиран футбол. Формата му от миналия сезон, когато изигра три-четири читави мача, е паднала толкова, че едва ли ще си намери отбор в "А" окръжна, ако му се наложи и няма мениджър зад гърба си. Неузнаваем!

Туфегджич, Юга... Не, благодаря! Единият е зле нарисувана карикатура, а другият дебел скандалджия, който може да прави всичко друго, но не и да играе смислен футбол!

В атака червените са пълна нула! Ну-ла! Колко гола вкараха до момента през новия сезон? Пребройте си ги сами, че ще е по-лесно.

Назон прилича на бизон - дебел, несигурен, неориентиран, ялов.

Фаетон ще се напасва, ще свиква. Естрада най-много да стигне до естрадата в парка, да попее еквадорски народни песни - така и така трябва да върши нещо смислено, докато се лекува от контузия.

Срещу Хебър - мъка, срещу Крумовград - мъка, срещу Славия - мъка, срещу Сепси - трагедия. Явно и този сезон за ЦСКА и феновете на отбора ще е трагедия и мъка. Поредният провален, поредният заклеймен като "нещастен, труден, несполучлив".

Да, ЦСКА е разграден двор! Да, ЦСКА в момента е пълен ташак - без извинение! Пълен бардак! А, както знаем - нов бардак със стари курви не се прави!

Затова час по-скоро трябва да се изхвърлят гнилите ябълки и да се даде една торба с пари, за да се докарат нови футболисти, които имат качество и на използват клуба само за трамплин за чужбина.

Крайно време е да се тегли чертата и да се почне на чисто, преди някой да си е теглил въжето!