Не му е дошло времето: Кабинетът " Денков" оцеля, вотът на недоверие не го катурна

143-ма гласуваха "против", 71 бяха "за", никой не се въздържа

Политика
15:20 - 13 Октомври 2023
3954
Не му е дошло времето: Кабинетът "Денков" оцеля, вотът на недоверие не го катурна

Както се очакваше, вотът на недоверие, внесен от опозицията в парламента, не можа да катурне кабинета "Денков". В подкрепа на правителството гласуваха ГЕРБ и ДПС, както и бяха заявили предварително. Наказателната процедура подкрепиха БСП, "Възраждане" и ИТН. От общо 214 депутати, 143-ма гласуваха против, а 71 бяха "за", въздържали се нямаше. Резултатът беше прегласуван. Кабинетът подкрепиха ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.  

Вотът бе гласуван днес на извънредно заседание в парламента.Преди да преминат към същинската част, депутатите гласуваха да включат и други точки по дневния ред, като Декларация в подкрепа на Израел и Декларация за евроатлантическото бъдеще на Грузия. Бе направено и предложение гласуването да става от място, поименно, което за малко да мине, но все пак не бе прието.    

На 4 октомври "Възраждане" и "Има такъв народ" заявиха, че ще внесат вот на недоверие срещу правителството заради провал в енергийната политика. Ден по-късно те бяха подкрепени от БСП, като съвносители, и от независимия депутат Радостин Василев. Така на 5 октомври опозицията стартира процедурата в деловодството на Народното събрание.

Част от мотивите на вносителите включват опасения, че производството на електричество без въглищните централи ще е недостатъчно за нуждите на страната и усилията за намаляване на въглеродни емисии от производство на електроенергия ще доведат до загуба на повече от половината работни места в област Стара Загора. Опозицията мотивира вота на недоверие и със затворените блокове на АЕЦ "Козлодуй", проекта АЕЦ "Белене", газопровода "Южен поток" и нефтопровода "Бургас - Александруполис".

"Аргументите за вота на недоверие са напълно измислени и в тях няма нищо съдържателно от гледна точка на икономиката или енергетиката", заяви днес по-рано премиерът Николай Денков.

По думите му в основата на вота на недоверие за енергетиката са изкуствени страхове на хората. "Хората имат основания да са притеснени, но тези страхове са разпалени от политици, които си правят политическата агитация за изборите", добави той.

Дебатите по вота в парламента минаха с много скандали и компромати. От опозицията се обединиха около позицията, че властта е убила енергетиката и е излъгала протестиращите миньори и енергетици.

Вотът на недоверие съвпадна с продължилите две седмици протести на миньори, които настояха правителството да изтегли внесените вече планове за въглищен преход за районите на Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Правителство на премиера Николай Денков беше избрано на 6 юли тази година. До съставянето му се стигна след продължителни преговори между политическите опоненти "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ. В крайна сметка двете формации се договориха Николай Денков от ПП да е премиер за 9 месеца, а след него за толкова време да го смени Мария Габриелот ГЕРБ. Очаква се ротацията да стане през март 2023 година. 

Досега в българската история само едно правителство е падало с вот на недоверие и това беше кабинетът "Петков". Това стана на 22 юни 2022 година, като самият вот беше внесен от ГЕРБ, но успя благодарение на подкрепата на ИТН, чийто лидер малко преди това реши да оттегли подкрепата си за тогавашното правителство.