Не пуснаха от ареста търговеца на трюфели въпреки проблемите му със сърцето

Атанас Учкунов е задържан за укриване на данъци и пране на пари

Общество
12:49 - 03 Януари 2023
2734
Не пуснаха от ареста търговеца на трюфели въпреки проблемите му със сърцето

"Искам да се лекувам. Ако се случи нещо с мен в ареста, никой няма да каже кой е виновен. " Това каза пред Пловдивския апелативен съд Атанас Учкунов, един от задържаните при акцията през декември в Пазарджик търговци на трюфели.

Според защитата на Учкунов дни преди да му бъде повдигнато обвинение, той е бил приет в пловдивска болница заради хронична сърдечна недостатъчност. Съдебномедицинска експертиза казва, че той може да остане в ареста под медицински контрол, но според защитата му Атанас Учкунов трябва да бъде пуснат.

“Европейският съд за правата на човека осъжда България за това, че лица в много тежко здравословно състояние са задържани под стража. Смятам, че той може да бъде пуснат под домашен арест”, твърди защитата. Адвокатката на Учкунов добави, че от прокуратурата е издадена забрана за свиждания, както и за приемане на багаж в ареста, и по тази причина той е с едни и същи дрехи от момента на задържането си. 

Прокурор Румен Попов се обяви против искането за "домашен арест". Според него дори на този етап може да се направи обосновано предположение за вината на Учкунов. “За престъпленията, в които е обвинен, се предвижда наказание “лишаване от свобода”. Съществува и реална опасност той да се укрие, ако бъде пуснат”, посочи Попов. Той добави, че обвиняемият има 13 предишни осъждания и е напълно възможно да продължи да се занимава с незаконна дейност.

“Не споделяме мнението на първата инстанция, че няма опасност да се укриете. Постоянният ви адрес е доста несигурен. Имате един в Пещера, казвате, че живеете на друг в Пазарджик, а според свидетелски показания той не е толкова сигурен”, каза съдия Христо Крачолов. “Някакви битови неуредици могат да бъдат преодолени”, каза още Крачолов и остави обвинения в ареста.