Немска доминация в Лига Европа

Байер Леверкузен победи Порто, а Айнтрахт Франкфурт буквално отвя Залцбург

Спорт
12:19 - 21 Февруари 2020
3650
Немска доминация в Лига Европа

Байер Леверкузен извоюва ценен успех в първия 1/16-финал от Лига Европа срещу Порто. „Аспирините” надделяха на своя „БайАрена” с 2:1 над португалския гранд.

Лукас Аларио откри резултата в 29-ата минута, а в 57-ата талантът Кай Хавертц удвои актива на тима, воден от Петер Бош.
Все пак Маруланда Фернандо Луиш Диас намали пасива на „драконите”, запазвайки шансовете им за продължаване по-нататък в турнира.

В 29-ата минута Бендер центрира отдясно, а на първа греда Карим Демирбай с глава продължи към Аларио, който нямаше как да сбърка на празна врата – 1:0.

В 57-ата Кевин Фоланд бе задържан в наказателното поле на Порто и реферът посочи бялата точка. Зад топката застана звездата на германския тим – Кай Хавертц, който с плътен удар в долния десен ъгъл удвои актива на домакините.

Малко повече от четвърт час по-късно Луиш Диас намали актива на Байер, след като засече центриране с глава от пряк свободен удар, изпълнен отдясно, за да оформи крайния резултат в Леверкузен.

Реваншът е следващия четвъртък – 27-и февруари, на „Ещадио До Драгао”.

Още един представител на Бундеслигата - Айнтрахт Франкфурт, постигна внушителна победа с 4:1 при домакинството на Ред Бул Залцбург в среща от 1/16-финалите на Лига Европа. С хет-трик се отчете Дайчи Камада, а един гол добави и Филип Костич за състава на Адолф Хютер. Почетното попадение за австрийския тим беше дело на Хи Чан Хуанг от дузпа.

Домакините започнаха активно срещата и заслужено до полувремето вече водеха с 2:0.

Първо Камада отбеляза в 12-та минута, след центриране на Алами Туре и елегантен завършващ удар на нападателя. Две минути преди края на полувремето японецът удвои аванса на своя тим, след като страхотен извеждащ пас на Джибрил Соу на контраатака.

В началото на втората част Камада оформи и своя хеттрик. Иван Ндика намери главата на стрелеца на Франкфурт и той за трети път не прости на Цицан Станкович. В 56-та минута, само 3 минути по-късно, четвъртото и последно попадение за Айнтрахт заби Филип Костич.

Пет минути преди края на срещата все пак момчетата на Джеси Марч стигнаха до почетно попадение. След нарушение на Джибрил Соу зад 11-метровата точка застана Хуанг, който не сгреши за крайното 4:1.