Непал регистрира първия еднополов брак в историята си

Активисти го приветстваха като победа за правата на ЛГБТ обществото

Новини
13:52 - 30 Ноември 2023
1609
Непал регистрира първия еднополов брак в историята си

Непал регистрира първия еднополов брак в историята си, който активисти приветстваха като победа за правата на ЛГБТ обществото.

Властите в западния район Лумджунг официално позволиха съюза между Мая Гурунг, на 35 години, и Сурендра Панди, на 27 години.

Новината дойде пет месеца след като Върховният съд издаде временна заповед, позволяваща на еднополовите двойки да сключват брак. За момента Тайван е единствената друга страна в Азия, която е легализирала еднополовите бракове.

Новоженците споделиха, че искат да отворят обща банкова сметка и да споделят собствеността върху земята, която са купили. Но най-голямата им мечта е да осиновят дете, след като финансите им са по-стабилни.

Те са заедно от почти десетилетие, както се ожениха на храмова церемония през 2017 г. и тази година поискаха законно признаване на съюза си. Мая е транссексуална жена, която не е променила пола си в официални документи. Сурендра е роден и се идентифицира като мъж.

На 13 юли окръжен съд в столицата на Непал Катманду отказа да регистрира брака им въпреки заповедта на Върховния съд, която нареди на правителството да регистрира такива съюзи, докато не бъде подготвен проект за промяна на закона.