Несъществуващи ли са подсъдимите за атентата в Сарафово?

Няма безспорни доказателства срещу подсъдимите, категорична е адвокат Желязкова

Новини
18:27 - 26 Септември 2020
3913
Несъществуващи ли са подсъдимите за атентата в Сарафово?

Специализираният наказателен съд постанови две доживотни присъди без право на отмяна на издирваните атентатори, които се свързват с терористичния акт на летище Сарафово. Никой в съдебната зала обаче не е виждал физически Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, които според прокуратурата, заедно със загиналия Мохамад ел Хюсеини са свързани с ливанската групировка Хизбула. Фарах и Хасан се издирват от Интерпол.

Адвокатът на единия от осъдените обаче твърди, че не съществуват неоспорими доказателства, че двамата осъдени изобщо съществуват. Или пък кой точно стои зад двете самоличности.

"Нямаме конкретно доказателство, че той е лицето, което е спомогнало и улеснило самия извършител Хюсеини за реализирането на този атентат. Това са данните и погледаното през погледа на един юрист, тук се касае само за косвени доказателства. Друг е въпросът, че са били намерени документи на канадски граждани, за които Хасан Ел Хадж Хасан и неговия съпроцесник са се представяли. Но, дали наистина съществуват такива лица, ние не можем да бъдем категорични.", заявява в сензационно интервю Жанет Желязкова, адвокат на Хасан Ел Хадж Хасан.

Тя е категорична, че няма безспорни доказателства срещу двамата подсъдими. "Така, че по категоричен начин не може да се заключи, че те са виновни по повдигнатите им обвинения. Подобни деяния се доказват изключително трудно, доста работа е свършена – знаете, че делото е от 2012 година. Но, за 8 години в крайна сметка прокуратурата е изградила своето обвинение само въз основата на доказателствата, с които е разполагала, а именно косвени доказателства.", заявява адвокатката.