Нещо в електронните цигари убива пушачите . И никой не знае какво е

7 смъртни случая и стотици с тежко увредени дробове повдигат сериозни въпроси за безопасността на никотиновите течности

Здраве
18:00 - 19 Септември 2019
17335
Нещо в електронните цигари убива пушачите. И никой не знае какво е

Поредица фатални инциденти от последните седмици повдигат сериозни въпроси относно безопасността на някои модерни средства за пушене.

7 души в САЩ вече починаха от остри белодробни усложнения, настъпили след употреба на никотинови течности. Стотици други в щатите страдат от белодробни проблеми, настъпили след утоляване на никотиновия глад с модерните устройства. Канадски младеж също бе диагностициран със заболяване, свързано с електронните цигари.

Нещо в електронните цигари убива пушачите, но никой няма идея какво е.

Здравните власти недоумяват на какво се дължат смъртните инциденти. Общото между тях е тежкото скоротечно увреждане на белите дробове. И до момента не е идентифициран конкретен специфичен продукт, отговорен за сериозните здравословни проблеми.

Електронните цигари задоволяват никотиновите потребности на пушачите като нагряват никотина и под формата на пари той влиза в организма. Проблемът е, че освен никотин, течностите съдържат и редица други вещества, повечето от които добавят специфичен вкус или аромат.

Но не само. Проучване сред американските потребители на електронните цигари разкрива, че мнозина от тях добавят канабисово масло. Така в организма постъпва и известно количество тетрахидроканабинол (THC) – активната съставка на марихуаната. Някои специалисти заподозряха именно THC като виновник за здравословните усложнения и фаталните инциденти, случили се само за няколко седмици. Като довод експертите изтъкват, че не са добре изучени ефектите от нагряването и последващите химически трансформации на THC, но това не изглежда особено състоятелно – милиони хора по света пушат трева, при което THC търпи даже още по-сериозни преобразувания. И никой все още не е умрял от това.

Някои добавят в никотиновите течности канабисово масло

В общия случай никотиновите течности съдържат вода, пропиленгликол и глицерин (освен за веганите, няма никакво значение дали е обозначен като растителен), в които е разтворено определено количество никотинов концентрат. От тази смес при нагряване се генерира пара. Пушенето (всъщност употребата) на такива смеси е популярно сред консуматорите на електронни цигари като вайпинг.

Най-проблемните съставки на никотиновите течности са ароматизиращите и овкусяващите добавки.

Рядко определен вкус или аромат може да се пресъздаде с добавянето само на едно химично вещество – на практика често се използва коктейл от химикали. В храните например се употребяват приблизително 2300 съединения с такава цел (европейското законодателство ги обозначава като ароматизанти). Те не се изписват нито с индивидуалните им имена (освен кофеинът и хининът), нито с Е номера, защото се водят търговска тайна. Освен това площта на етикета би трябвало да стане няколко пъти по-голяма, за да побере всичките съставки.

В стандартните тютюневи изделия легално могат да се влагат около 600 химически добавки. Предназначението им е най-различно – от добавяне на определен вкус/аромат до по-бързото угасване на хвърлените цигари. Не е съвсем ясно дали същият този списък от добавки е валиден и за модерните електронни алтернативи.

Обикновено се изтъква, че безопасността на ароматизантите е доказана, но не изглежда твърде вероятно няколкото хиляди вещества и неимоверно по-многобройни комбинации от тях да са щателно изследвани. Не е изключено многобройните случаи на остри белодробни усложнения и няколкото фатални случая да се дължат именно на тях.

Никой не знае засега.

Губернаторът на щата Ню Йорк забрани ароматизираните никотинови течности за електронни цигари

Големите производители на никотинови течности използват при производството суровини с изискваната от закона чистота. В тях не трябва да се съдържат канцерогенни и други опасни вещества.

Самото производство на никотинови течности не е кой знае колко сложен процес, нито се изискват специална апаратура или помещения. На практика такава течност може да забърка всеки, стига да намери съставките и нужните пропорции. Подобни смеси си проправят пътя до пазара (незаконно, разбира се) заради ниската цена.

Затова е важно потребителите на електронни цигари да купуват никотинови течности само от лицензирани търговски обекти.

Заради смъртните случаи на пушачи губернаторът на щата Ню Йорк забрани ароматизираните електронни цигари. Индийските власти пък въведоха тотална забрана за производство, употреба и реклама на електронни цигари.