Нетаняху отмени участието си в събранието на ООН

Политическата обстановка в страната спря израелския премиер, няма да се види с Тръмп

Новини
20:31 - 18 Септември 2019
1432
Нетаняху отмени участието си в събранието на ООН

Израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщи, че отлага планираното си участие в Общото събрание на ООН следващата седмица заради политическата ситуация в Израел, предаде Франс прес.

Съобщението беше направено ден след парламентарните избори в Израел, които не излъчиха категоричен победител и това застрашава политическото бъдеще на премиера, който е на власт от десет години, предаде БТА.

Според израелски медии при преброени 90 процента от бюлетините партия "Ликуд" на Нетаняху и центристката формация "Синьо и бяло" на основния му съперник Бени Ганц получават съответно 31 и 32 места в 120-местния Кнесет (парламента) и няма да могат, дори с помощта на съюзниците си, да преодолеят прага от 61 депутати, който би им осигурил мнозинство.

Партиите започнаха да преговарят за съставянето на коалиционно правителство, за да се избегнат нови избори. След предишните избори през април, завършили със сходни резултати, Нетаняху не успя да създаде коалиция, за да остане на власт, и това доведе до нови избори.

Президентът Реувен Ривлин заяви, че иска да се избегне насрочването на трети избори и на практика насърчи партиите да преговарят за постигане на компромис.

Нетаняху заяви, че ще направи всичко възможно да избегне сформирането на "опасно" правителство, подкрепяно от "антиционистките арабски партии", посочва ДПА. "Има два варианта: правителство, ръководено от мен, или опасно правителство, разчитащо на арабските партии", каза той на среща на парламентарната фракция на "Ликуд".

По време на сесията на Общото събрание израелският премиер щеше да се срещне с американския президент Доналд Тръмп, за да обсъдят евентуален договор за взаимна отбрана, "за да се бетонира изключителният съюз между двете страни", както се изрази Тръмп. "Очаквам с нетърпение срещата ни в ООН, за да дадем тласък на един исторически Договор за отбрана между САЩ и Израел", отговори тогава в Туитър Нетаняху.