Нетаняху се отказа от най-спорните моменти в съдебната реформа

Свят
11:27 - 29 Юни 2023
1518
Нетаняху се отказа от най-спорните моменти в съдебната реформа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще се откаже от най-противоречивата част от плана си за съдебна реформа, която би позволила на парламента да отменя решенията на Върховния съд, съобщи Уолстрийт джърнъл.

В интервю Нетаняху каза пред вестника, че би преразгледал и друг спорен елемент, който би дал на управляващата коалиция повече правомощия да назначава съдии, като добави, че не е сигурен как ще изглежда новата версия на съдебната реформа.

"Внимателно слушам обществения пулс и това какво би приело обществото", каза Нетаняху.

Миналата седмица израелските законодатели започнаха да обсъждат законопроекта, който би ограничил правомощията на Върховния съд, рестартирайки предизвикалата бурно обществено недоволство съдебна реформа, започната от религиозно-националистическата коалиция на Нетаняху.

Промените също предизвикаха безпокойството на Запада относно демокрацията в Израел и изплашиха инвеститорите. Критиците ги виждат като опит за ограничаване на независимостта на съда от страна на Нетаняху, който е съден по обвинения в корупция, които той отрича.

В интервюто най-дълго управлявалият израелски премиер отхвърли призивите да се присъедини към усилията на Запада да въоръжи Украйна, като каза, че също така споделя загрижеността относно нарастващите военни връзки на Москва с Иран.

Във вторник Нетаняху каза, че е бил поканен в Китай и подчерта, че Съединените щати остават ключов съюзник на Израел.