Невиждано: Прокурорската колегия на ВСС поиска главата на Гешев

Пленумът ще търси нарушения на главния прокурор - "неговите" обърнаха палачинката

Политика
14:00 - 12 Май 2023 (обновена)
6283
Невиждано: Прокурорската колегия на ВСС поиска главата на Гешев

На 12 май 2023 г. в деловодството на Висшия съдебен съвет е депозирано предложение от членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Стоименов Гешев. Това става ясно от уебсайта на институцията.

С него се предлага Пленумът на Висшия съдебен съвет да установи основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“, а именно: тежко нарушение на служебните задължения – чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България.

Предлага се също Пленумът на ВСС да предложи на Президента на Република България предсрочното освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“.

Прокурори от района на Апелативна прокуратура София обявиха, че подкрепят искането на членовете на Висшия съдебен съвет. Според прокурорите "има нужда от нов визия за развитие на държавното обвинение. Притежаваме професионален опит и възможности да го реализираме", посочват те.

Прокурорите казват, че не одобряват навлизането на институцията в политиката, което е в разрез с нейните законови пълномощия. Те посочват, че дейността на институцията трябва да е насочена към справяне със своите задачи и очакванията на обществото, към бъдещето с ясна визия относно начина на работа и администриране на дейността си. Не сме съгласни с намеса в работата на органите на съдебната власт, независимо от кого е осъществявана, казват те.