Невролог пред Lupa.bg: Сексът предпазва от хипертония

В пет областни града у нас няма болница за иновативно лечение на инсулт

Общество
14:20 - 30 Октомври 2019
4277
Невролог пред Lupa.bg: Сексът предпазва от хипертония

Сексът, добрата храна и следенето на кръвното налягане в домашни условия са най-добрите методи за превенция на хипертония и последвалите от нея усложнения като инсулт. Това заяви пред репортер на Lupa.bg акад. проф. Иван Миланов, изп. директор на болница „Свети Наум”-София и председател на Българското дружество по неврология след информационна среща по случай Световния ден за борба с инсулта – 29 октомври.

По думите на акад. Миланов пациентите не се отнасят достатъчно сериозно към контрола и лечението на кръвното налягане. А България е сред първенците по инвалидизирани пациенти и най-много смъртни случаи в следствие на инсулт, съобщи той.

Причината е, че доскоро у нас не се е прилагало никакво лечение на болестта.

"От пет години насам у нас вече има лечение. Прилагаме медикамент, който разрежда кръвта. Целта му е наред с този процес да се разтвори и тромба в мозъка, който се е появил в момента на получаване на инсулта”, обясни акад. Миланов.

Той бе категоричен, че от момента на получаването му пациентът има едва 4 часа, в които може да се действа за отстраняване на появилия се тромб в мозъка и последвало излекуване. След минаване на четвъртия час последствията от инсулта са невъзврищаеми.

"Процесът врата-игла трябва да е 55 минути”, обобщи той и обясни ,че това е  най-добрата формула за лечение на болестта.

„У нас има 37 болници, в които се прилага иновационното лечение. Отделно от това държавата създаде четири центъра за лечение на инсулти - два в София и по един в Пловдив и Варна, които са добро начало за лекуване на пациентите”, категоричен беше проф. Арман Постаджиян, началник на Отделението по кардиология при болница „Света Анна” в София, който също взе участие в дискусията.

По думите му минималният брой на болниците, които да се занимават с лекуване на инсулт у нас трябва да е поне 41. А от медицинска гледна точка и подготовка на добри специалисти критично е положението в областите Монтана-Видин-Враца, Сливен-Ямбол, както и в София-окръг. Специалистът обясни, че там няма нито една болница, която може да реагира с лечение на пациенти с инсулт, а главният проблем е, че липсват добре подготвени кадри, които да могат да прилагат лечението. От своя страна обучението на невролозите изисква минимум две години.

„В България закъсняваме в диференцирането на рисковите фактори за инсулт. Притеснителна тенденция е подраняването на появата на болестта, като цифрите сочат, че 154 на 100 000 души получават инсулт. Това показва четири пъти по-голяма смъртност в сравнение с останалите държави”, заяви пред журналисти проф. Постаджиян.

Той обясни, че проблем не е 70-годишният хипертоник, а този на 40, който още не е открил проблема.

Специалистите бяха на едно мнение, че пациентът трябва да участва в целия процес по диференциране на рисковите фактори и превенция на болестта в последствие.

Те обясниха, че лечението чрез тромбектомия със специално за целта устройство възлиза на 10 000 лева за един пациент.

"Хората с ниско кръвно налягане също са застрашени от инсулт, затова правилата при следене на стойностите е нивата да не се смъкват под 120 на горната граница”, обясни акад. Миланов.

Той призова ако сме близо до човек, който току-що е получил инсулт, да осигурим бърз медицински контакт за него.

Акад. Миланов обяви още, че в скоро време се очаква да бъде разпространена апликация, която ще даде възможност за разпознаване на инсулт веднага след получаването му. Проектът засега обаче е едва на ниво идея.

Припомняме, че в световен мащаб 17 милиона души са засегнати от инсулт, като болестта е втората причина за смърт в световен мащаб.

У нас поне 1.5 млн. българи страдат от предсърдно мъждене, което е един от най-често срещаните фактори за получаване на инсулт. Останалите рискови фактори са тютюнопушене, високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет, прекомерна употреба на алкохол и липса на физическа активност. Стресът също оказва негативно влияние, като редуцирането му може да стане с намиране на хоби, редовен секс и липса на работохолизъм, посъветваха още специалистите.