Нидерландия най-после ни даде зелена светлина за Шенген

Актуални новини
11:25 - 22 Декември 2023
1538
Нидерландия най-после ни даде зелена светлина за Шенген

Парламентът на Нидерландия потвърди решението на правителството в оставка на Марк Рюте и окончателно даде зелена светлина за приемането на България в Шенген.

Част от депутатите предложиха Нидерландия да последва предложението на Австрия за частичен прием на страната ни в Шенген само по въздух, но това предложение беше отхвърлено.

С решението на парламента в Хага Нидерландия окончателно подкрепя приемането на България в пространството за свободно движение.

Продължават преговорите с Австрия, която засега дава съгласие за влизаше в Шенген само по въздух.

Преди седмица правителството на премиера Марк Рюте реши, че България изпълнява всички изисквания за влизане в Шенген и изпрати писмо до парламента. Депутатите имаха три възможности – да подкрепят решението, да го отхвърлят или да не го разглеждат, което означава пълно съгласие с действията на кабинета.

По време на дебата обаче бе внесена резолюция от създадената едва през лятото партия Нов обществен договор - четвърта сила в момента в Нидерландия. Тя подкрепи позицията на Австрия страната ни да бъде допусната в Шенген постепенно и първо само по въздуха.

Предложението обаче не събра достатъчно гласове. Изненадващо, Народната партия за свобода и демокрация на Марк Рюте гласува "за". Още по-изненадващо обаче, крайно дясната Партия за свободата, която взе най-много гласове на парламентарните избори преди месец, не гласува. Ако нейните депутати бяха "за", позицията на Нидерландия щеше да бъде за влизане на България в Шенген по въздуха. Предложението щеше да събере 86 гласа при необходими 76.

Така Австрия остава единствената пречка пред пълноправното влизане на България и Румъния в Шенген.