Никола Минчев пак шеф на НС, Рашков оглавява КПКОНПИ

21 са спешните законодателни промени, до 31 декември трябва да е приключила реформата в ТЕЛК

Новини
08:46 - 07 Юли 2022
5207
Никола Минчев пак шеф на НС, Рашков оглавява КПКОНПИ

До 22 юли Никола Минчев отново ще бъде председател на Народното събрание, а до края на месеца Бойко Рашков да се избере за шеф на КПКОНПИ. Това е заложено в управленската програма на тройната коалиция за кабинета на Асен Василев.

Въпреки че партиите още я дописват и имали уговорка да се пусне в четвъртък, тя бе разпространена - според запознати, от съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов. 90% от разписаното остават, но другите 10 в момента се коригират от партньорите, обясниха от централите.

В петък в 17 ч Василев отива при президента, за да върне мандата, като все още от “Продължаваме промяната”, БСП и ДБ не са обявили дали папката му ще е пълна с имена на министри.

Уговорката на ПП е, че ако нямат сигурни 121 подкрепящи ги депутати, може и да не наредят проектокабинет. Късно вечерта в сряда след заседание на партньорите Асен Василев потвърди, че няма да внесе проект за кабинет, ако няма договорена подкрепа. До петък по обед имаме време да разговаряме с още народни представители, обясни Даниел Лорер по-рано вчера.

70:30 е вероятността да няма правителство, реалисти са обаче от екипа на Асен Василев. Той бил уговарян да обяви отсега и имената на министрите, за да бъдат мотивирани още хора да ги подкрепят. Но според него така кандидатите само щели да станат обект на излишни атаки, ако в петък върне празна папката поради липса на мнозинство зад тях.

Прословутият вече проект за разделяне на КПКОНПИ на две, като едната комисия остава да се занимава с отнемане на незаконно придобито имущество, а другата получава правомощия да разследва, е с краен срок за приемане 30 септември. В сряда опозицията провали заседанието на правната комисия, в която той трябваше да влезе за първо четене.

Структурни промени в МС пък вадят от министерствата трите държавни структури, около които се вихриха някои скандали при четворната коалиция - БАБХ, ДНСК и агенцията по горите заедно с всички горски стопанства. Те вече минават на пряко подчинение на премиера.

Финансовото разузнаване се вади от ДАНС и отива пак в Министерството на финансите. Пожарната излиза от МВР.

Записани са и промени в правилника на парламента, вероятно с тях ще се даде право на независимите депутати да членуват в комисии.

През септември трябва да е обособена отделна администрация (със сграда) на Европейската прокуратура, както бе обещано на Лаура Кьовеши при визитата й у нас.

Амбицията е съдебната реформа също да се задвижи до 30 септември със създаване на механизъм за разследване на главния прокурор и на търсене на отговорност от него в случай на извършено престъпление. Стратегията за съдебна реформа е изтекла през 2020 г., отбелязват авторите на управленската програма и обещават актуализацията ѝ с хоризонт 2027 г.

25% по-ниски нотариални такси залагат още 3-те партии. С 2% ще се намалят таксите по граждански дела. И двете - още през септември.

Изборът на нови членове на ВСС и на Инспектората към ВСС е записан под условие - “при наличие на конституционно мнозинство”.

В програмата обаче липсва изборът на конституционни съдии, въпреки че мандатите на двамата от парламентарната квота изтекоха още през ноември миналата година и февруари тази. Така Конституционният съд остава с 10 членове.

С промени в Търговския закон ще се въведе нова правна форма - дружество с променлив капитал за по-гъвкава инвестиционна среда. Обещава се и цялостно подобряване на рамката за несъстоятелност.

Новата (стара) власт е амбицирана, ако пак управлява, да избере “независими и компетентни членове на водещите регулаторни органи (КЗК, БНБ, КФН) с цел осигуряване на конкурентна и предвидима бизнес среда и премахване на злоупотребите с цените на горивата и основните стоки”.

До 16 септември трите партии ще излязат с обща номинация за нов шеф на КЗК, като междувременно мандатите на членовете ѝ ще бъдат намалени на 5 г., а до 23.IХ ще издигнат кандидат за управител на БНБ.

Още до края на месеца ще се вдигне прагът за регистрация по ДДС, както бе обещано и от четворната коалиция.

В пътното строителство се въвеждат немските изисквания. Яснота за довършването на магистрала "Струма" трябва да има до края на септември.

Да се въведат две тарифи за ток, парно и вода - по-евтина базова и по-скъпа за разточителни потребители, пише още в програмата.

В сектор “Енергетика” се предвижда ускоряване на изграждането на нови ядрени мощности и преминаване на АЕЦ “Козлодуй” на алтернативно ядрено гориво.

21 са спешните законодателни промени, за да започне усвояването на второто плащане от 13 млрд. лв. по плана за възстановяване. Като част от това до Нова година трябва да е влязла в експлоатация първата летяща линейка и да се ситуират центровете за реакция при инсулт. Спешните екипи пък ще се реорганизират, като е заложено във всяко населено място в страната линейката да пристига до 10 минути.

До края на октомври трябва да е одобрен финален план за националната детска болница.

Софуерът на електронните рецепти ще се промени, така че да включва най-евтиния генеричен заместител.

До края на годината ще се прави оценка на статута на лечебни заведения и тяхното финансиране.

С промени в Закона за обществените поръчки пък се ограничава договарянето без обявление и само с една оферта.

Електронното връчване на фишове и актове и отмяната на синия талон на шофьора трябва да е факт до 14.Х.2022 г.

Предвидени са регулации на онлайн медиите и социалните мрежи, персонална солидарна отговорност на авторите и издателите за съдържанието, блокиране на медии при липса на верни данни в Регистъра на електронните медии, обявяване на краен действителен собственик.

В образованието е изтеглен срокът за промени в учебните програми - не до 15 септември, а до Нова година. Същият е срокът за промяна в учебниците и приемане на оптимален брой по предмет за всеки клас.

Също до края на декември трябва да е достъпен образователният облак с безплатни материали за ученици, учители и родители. В бюджет 2023 ще влязат безплатни учебници до 12-и клас и вдигане на стипендиите на социално слабите ученици и студенти.

В социалната политика тройната коалиция обещава вдигане на вдовишките добавки с бюджет 2023.

До 31 декември амбицията е да е приключила реформата в ТЕЛК. А приемането на формула за автоматично определяне на размера на минималната работна заплата за страната и максималния осигурителен доход трябва да се гласува още през септември.

“Основата за програмата е много добра и отразява основните ни приоритети. Ние се смятаме за социалния стълб в кабинета и затова имаме бележки по социални мерки, които не са отразени в програмата, а присъстваха в предварителните ни разговори. Сега отново отиваме на среща с г-н Василев и ПП”, обясни в сряда следобед Корнелия Нинова. БСП държи да бъдат добавени безплатни лекарства за деца до 14 г. - нещо, което било прието първоначално.

Не било отразено и първоначалното предложение на социалистите за въвеждане на патентен данък за микро- и малки предприятия, както и техният закон за колективните искове. За БСП главният проблем си остават доходите и борбата с инфлацията, обобщи Нинова.

В четвъртък следобед тя свиква Националния съвет на БСП, който да вземе окончателно решение за участието на червените в кабинета “Василев”.