Никола Тесла скара Сърбия и Хърватска

Актуални новини
12:12 - 28 Юли 2021
2622
Никола Тесла скара Сърбия и Хърватска

Вече дни наред Сърбия и Хърватия са в остър спор заради монетите, които ще заменят хърватските куни през 2023 г. Причината е изборът на личността, която ще бъде изобразена на тях - изобретателят Никола Тесла.

Роден на територията на днешна Хърватия, но обозначавал се като сърбин, Тесла всъщност се прочува и успява в Съединените щати, където емигрира на 28-годишна възраст и остава до смъртта си почти 60 г. по-късно. Въпреки това дълго след смъртта си е по-известен в Източна Европа, отколкото на запад - поне докато автомобилите, носещи фамилията му, не му дават и световна слава.

Хърватия го смята за национален герой; името му обаче носи и летището в Белград, в Сърбия са и останките му. Когато централната банка в Загреб обяви, че през октомври ЕС ще получи официално хърватския проект за евромонетите и банкнотите, от същата институция в сръбската столица дойде предупреждение, че подобна стъпка на "присвояване на културното и научно наследство на сръбския народ" няма да остане без последствия. Същите аргументи са повторени в изявление до "Франс прес", според което Сърбия ще потърси правата си в евроинституциите.

Вицепремиерът на Хърватия Борис Милошевич е сърбин и обяви, че се "гордее" с плана и според него Тесла е символ, свързващ и сърбите, и хърватите с целия свят. Сърбите са над 4.3% от населението и са най-голямото малцинство в страната.

"Тесла е свързан със Сърбия, колкото Брус Ли"

Президентът Зоран Миланович реагира с насмешка, когато на кратко посещение в село Оклай в южна Хърватия каза: "Тесла е прекарал по-малко време в Сърбия, отколкото аз днес - в Оклай." Освен това при собственото си присъединяване към еврозоната някой ден Сърбия също може да предложи Тесла, въпреки че има връзка с нея точно колкото Брус Ли, каза по-късно Миланович.

Според сръбския му колега Александър Вучич Тесла е сърбин и американски гражданин. "Каква връзка има с Хърватия," попита той и отбеляза, че в годините, в които изобретателят е жив, рожденото му място Госпич не е част от Хърватия освен по време на усташката, марионетна Независима хърватска държава, когато всички от рода Тесла са "избити, защото са сърби".

Хърватското издание "Индекс" обръща внимание, че самият Тесла е заявявал почитта си към сръбския си род и хърватската си родина. В акта му за раждане от 1856 г. обаче не е записана националност, тъй като такава информация не се е отбелязвала; уточнява се само че е православен.

Сред другите мотиви, представени от Хърватия миналата седмица, са карта на хърватия, шахматна дъска и глаголицата, която се използва в страната и през голяма част от миналото хилядолетие.

Еврокомисията даде да се разбере, че проектът за новите "хърватски" евромонети е в ръцете на самата страна. България също трябва да изготви предложение какво да изобразява едната страна на нейните собствени монети, които ще са в обращение при приемането на единната европейска валута.