Николай Марков: Формулата е програмно правителство, експертният кабинет е демагогия

Още при влизането си в НС, не бяхме чути и разбрани, заяви шефът на "Величие"

Новини
13:09 - 26 Юни 2024
3468
Николай Марков: Формулата е програмно правителство, експертният кабинет е демагогия

"Величие" бяха последната партия на консултация при президента на "Дондуков"2.

Както знаете, ниската избирателна активност на изборите е истинско предизвикателство, но за вас те бяха безспорен успех. Убеден съм, че вие следите как се развиват срещите с другите  ви колеги, заяви на срещата президентът Румен Радев.

Очертаха се няколко варианта на консултациите – от правителство на малцинството през програмен кабинет от експерти с широка парламентарна подкрепа, през анти-ГЕРБ коалиция, предлагана от Възраждане. БСП също имат амбиция да участват активно в този процес, заяви президентът Румен Радев.

Според резултата, всеки решава каква позиция да заеме. Интересът към вас е голям, закотно вие сте новата сила, важно е да се чуе и вашето мнение, подкани "Величие" държавният глава.

Всяка позиция и глас в тази неясна обстановка е изклбючително важна, подчерта той.

Още с влизането си в НС приложихме системен подход в действията, но бяхме разбрани от твърде малко правни субекти. Поискахме среща с лидера на най-голямата политическа сила с цел да имаме яснота по целите, които се поставят – правителството, което ще се формира, времето за нужните стъпки и какво очаква от това управление, обясни новият лидер Николай Марков.

Не бяхме чути, такава среща бе отхвърлена и нямаме яснота какво ще прави това правителство, какви ангажименти поема, уточни Марков. Според него посланията се били формални. Не беше коментирано какво да подкрепим и какво не, обясни той.

Не можем да подкрепим или не незнанието. В този смисъл, смятам, че е много важно да се знае какви ангажименти предстоят от стратегическа гледна точка, подчерта Марков.

Криенето зад експертно правителство не е полезната формула за България, защото то прикривма коалиционни взаимоотношения, заяви той. Това е популизъм и демагогия, продължи той. Липсва пряка отговорност. Най-близо до нас стои програмно правителство с краткорсрочни и дългосрочни цели.  

Ако сте стигне до нас, като най-малки, а нямаме такива претенции, ще подходим по същия начин и за нас ще бъде комплимент и отговорност да предложим програмно правителство, обясни Марков за хипотезата "Величие" да получи третия мандат.