Николай Ненчев: Винаги има заплаха, когато на около 400 км се водят военни действия

Свят
08:36 - 24 Февруари 2022
2597
Николай Ненчев: Винаги има заплаха, когато на около 400 км се водят военни действия

За голямо съжаление се сбъднаха очакванията. Ясно е, че става въпрос за пълномащабна атака. Конфликтът ще се задълбочи. Това, което прави Путин води до задълбочаване на солидарността в НАТО - заяви бившият военен министър Николай Ненчев.

Той каза, че от случилото се става ясно, че на Путин не може да се вярва: “Путин струпваше войски, когато твърдеше, че ги изтегля”. Според него е възможно да избухнат други регионални конфликти.

По думите в последствие е възможно да се включат и други държави в конфликта.

Ненчев изрази безпокойство за държавните ни граници: “Не се стигна до ясна и категорична позиция от НС. Това е лош сигнал, защото означава, че политическите сили, които подкрепят правителството, не са единни”.

Бившият министър на отбраната очаква провокации на хибридно ниво: “Ще се засилят различни организации, които да реализират зловредна дейност. Ако Путин успее да изкара една страна от ЕС и НАТО, това ще е голям успех за него”.

“Не чухме нищо от страна на МО. Очевидно слабото звено в МС е министър Янев”, категоричен беше Ненчев пред Нова телевизия.

„Българската държава трябва да вземе бързи и адекватни мерки, много сме закъснели. Винаги има заплаха, когато на около 400 км от нас има военни действия. Преди всичко призовавам за единство и да вземем възможно най-добрите решения за подготовка за разрастване на този конфликт, който може да засегне и други райони на Европа”, коментира Ненчев.

„Още днес трябва да се вземе решение за подсилване на батальона на НАТО. Очевидно се касае не просто за локална агресия, а за мащабна военна акция. МС трябва да предложи на НС план за действие”, заяви бившият военен министър.