НИМ показва сребърна чаша с форма на череп, подарена на цар Борис III

Симеон Сакскобургготски откри изложба в чест на баща си

Общество
17:39 - 04 Октомври 2024
3952
НИМ показва сребърна чаша с форма на череп, подарена на цар Борис III

Часовници, ювелирно изработени златни брошки, игли и медальони с вензелите на цар Борис III и царица Йоанна са сред акцентите на изложбата „Цар Борис III. Личност и държавник“, която бе открита в Националния исторически музей (НИМ).

„Юбилейната изложба е опит да очертае обективно и безпристрастно сложната и многостранна личност на цар Борис III“, казват от екипа на музея.

На откриването присъстваха Симеон Сакскобургготски и синът му Борис, министърът на културата Найден Тодоров, доц. д-р Пламен Славов, секретар по култура и духовенство на президента, Евтим Милошев, министър на туризма, Снежана Петкова – Владимирова, директор на Централния държавен архив и д-р Екатерина Цекова, директор на Националния политехнически музей, съобщават от екипа на НИМ.

„В изложбата са експонирани разкошни поздравителни адреси, калиграфски изписани, връчени на монарха по повод покръстването, пълнолетието и женитбата му“, отбелязват от екипа. По думите им са многобройни снимките – обективно свидетелство на времето, илюстриращи жизнения път на владетеля от раждането до неговата смърт. Фотографиите отразяват частния и обществения живот на цар Борис и разкриват любовта му към природата, науката и техниката, популярността му сред народа, разказват още от НИМ.

„Националният исторически музей, Централният държавен архив и Националният политехнически музей отварят своите фондове, за да представят изключително редки и атрактивни документи и предмети, свързани с живота и дейността на цар Борис. Голяма част от документите се показват за пръв път“, отбелязват от екипа.

Те разказват още, че централно място във временната експозиция заемат документи от първостепенно национално значение, като Манифеста на цар Борис към българския народ за встъпването му на престола на 3 октомври 1918 г. и Крайовския договор, подписан между България и Румъния на 7 септември 1940 г., с който Южна Добруджа се връща в пределите на България. 

Интригуващи експонати в изложбата са сребърната чаша с форма на череп, подарена на княз Борис Търновски по случай пълнолетието му през 1912 г., и моделът на локомотив, изработен в Софийската железопътна работилница през 1930 г. по повод женитбата на цар Борис и царица Йоанна“, казват от екипа на НИМ.