Нинова: Асен Василев е обсъждан за премиер с нашия мандат

Имало е замисъл третият мандат да не се състои, убеден е лидерът на БСП

Политика
18:41 - 23 Юли 2022
7044
Нинова: Асен Василев е обсъждан за премиер с нашия мандат

Започвам да мисля, че от „Има такъв народ” изобщо не са имали намерения да участват в съставянето на правителство. Предварително е имало замисъл този мандат да не се състои.

ИТН имитираха, има нещо, което ускори тези процеси - приемането на антикорупционния закон и излъчването на Рашков за председател на КПКОНПИ. Асен Василев е обсъждан за премиер с нашия мандат. Това коментира в „Офанзива с Любо Огнянов” председателят на БСП Корнелия Нинова.

Според нея всеки може да говори в партията си каквото реши. "Органите на БСП ще решат дали ще бъде върнат мандатът. ИТН ползваха записа на ДБ като повод да напуска преговорите. Христов Иванов им го даде", посочи тя.

"Не сме обсъждали или приемали решения да изчезне името на Рашков от програмата, ИТН я получиха и я върнаха без неговото име", посочи тя. И уточни, че срокът на мандата е повод за нападки към БСП. 

"Приветствам усилията на Кирил Петков да търси алтернативи на доставките на газ. Има тревога по отношение на осигуряването му", отбеляза лидерът на БСП. И разкри, че при работещ парламент и КЕВР могат да бъдат решени мерки за справяне с високите цени.

"Едната е за две тарифи - за по-малко потребление за по-бедните хора и по-високото - за тези с басейните и палатите. Ако няма председател, това не може да се реши. Ключов елемент е избор на председател на КЕВР", отбеляза Нинова. 

"Миналата година пак имаше призиви към нас, но те бяха да не връщаме мандата. Никой тогава не заплашваше с кръв, ако не се върне мандата. Всички тогава ни молеха да го задържим и не се замисляха за Конституцията. Сега защо е тази разлика? Заради последните 7 месеца. Разбраха, че няма да има прошка за кражби, задкулисие и корупция. Натискът и агресията сега са безпринципни. Свърши времето когато ГЕРБ и ДПС могат да вземат решения в БСП. След изявлението на Трифонов не е коментиран въпросът докога ще държим мандата", заяви вицепремиерът в оставка. 

По думите ѝ не са водени разговори ИТН да нямат министри в евентуален нов мандат. "Никой от партньорите не е поставял такова условие. Това, че се върти в разговор на ДБ, не означава, че е вземано решение по този въпрос", категорична бе Нинова. И допълни, че записът на ДБ не е аргумент за оттегляне от преговорите.