Нинова: Хората без доход да получат 725 лв. на човек

Актуални новини
10:06 - 05 Април 2020
29025
Нинова: Хората без доход да получат 725 лв. на човек

Предлагаме цялата политика да се ориентира към хората, които са пострадали от кризата. За това призова лидерът на БСП Корнелия Нинова в „Тази неделя“ по бТВ.

"Актуализацията на бюджета не я подкрепихме на първо, няма да я подкрепим и на второ четене. Тя не решава проблемите, които стоят, а ги задълбочава. Нямат план как да работят в криза, а още по-малко как да излезем. Този бюджет не помага на засегнатите хора", подчерта Нинова. 

Според нея времето е показало, че мерките, които предложиха управляващите, не работят. За Нинова е абсурдно да има Медицински съвет на Медицинския съвет и заповед за маски и заповед за отмяна на заповедта за маските.

"Ще ви кажа - ако бях и изобщо ако имахме управлението - какъв алтернативен план предлагаме. Вчера късно вечерта го внесохме. Мярката 60 на 40 не работи. 200 млн. за безлихвени кредити на хората. Всичко е вземайте крадити, но те трябва да се връщат", посочи още Нинова.

Тя отчете, че в актуализацията на бюджета няма включено едно евро от Европа. "Няма ги изобщо заложени", изтъкна още лидерът на БСП.

Корнелия Нинова представи и алтернативата на БСП.

"Предлагаме цялата политика да се ориентира към хората, към човека, който е пострадал. Предлагаме четири конкретни неща. Тези, които са съкратени и са в бюрата по труда ще имат доход някакъв. Тези, които са платен доход, ще имат доход някакъв. Остава една голяма група българи, които са без никакъв доход. Това са хората в неплатен отпуск и самооосигуряващите се:

Предлагаме безвъзмездно държавата да осигури за периода по една минимална работна заплата, плюс осигуровките, това е 725 лв. на човек. Практика, която се прилага в Германия, в Италия, в Испания и т.н. Това ще струва 912 млн. лв. за тази група българи.

Втората мярка, която предлагаме е за земеделските производители. Предстои да се засажда реколтата. Ние трябва да изхранването на българите. Виждате при тези свързани икономики в света, сега се затвориха граници, зелени коридори трудно се осигуряват, ние имаме земя, хора земеделци, с които можем да си осигурим прехраната. Затова предлагаме 30 млн. безвъзмездна субсидия на малки и средни земеделски производители, но целево само с една цел: продове, зеленчуци, месо и мляко, за да гарантираме прехраната на българския народ.

Третата мярка - ресторантите и малките заведения, които най-много пострадаха. Там има ангажирани около 500 хил. българи на работа. Те не искат пари. Те искат освобождаване от тротоарно право и от такса смета и от ДДС върху храните, които са били закупили и са изхвърлили.

Четвъртата, тъй като тези такси се събират от общините, т.е. бюджетите на общините ще пострадат, ако освободим заведенията от тези такси, затова предлагаме един трансфер от държавата към общините в размер на 10 % от досегашната субсидия. Това са около 400 млн.

Всичко, което ви казах, е ориентирано към конкретно пострадали хора, изоставени в тази криза без никакъв доход. Ще струва около 1.5 млрд. Откъде да дойдат парите? Да се поправи дефекта в актуализацията на бюджета на Борисов и правителството.

Там стоят милиард и половина за бронирани машини и 500 млн. за закупуване на кораби. Ние предлагаме в момента тези проекти да се замразят и тези пари да се пренасочат в друго перо в бюджета с разходи, които ще стигнат до човека, който в момента няма работа, няма доход, има кредити и т.н. Те обещаха, че военните проекти ще се замразят, но нищо такова няма в актуализацията на бюджета. Имаме още по-голям цялостен национален алтернативен план. Част от тези мерки внесохме снощи в парламента като предложение. Продължаваме с тези предложения", подчерта Нинова.