Нинова извива ръце: А демократите дали ще си отменят решенията за Украйна?

Коалицията на войната била по-важна от помощите за децата и бюджета, кове Корнелия ПП и ДБ

Политика
13:15 - 17 Ноември 2022
3577
Нинова извива ръце: А демократите дали ще си отменят решенията за Украйна?

Има си правила и ред. Ако иска Бойко Борисов да се отказва от някакви предложения, да го стори и законът да си върви. Но демократите готови ли са да се откажат от решенията им за оръжията, за военната помощ? Обвиняват ни, че Изборният кодекс се оказал най-важен. Не, най-първо и най-важно се оказа сформирането на коалицията на войната, по-важна от помощите за децата и приемането на бюджета. Така шефката на БСП Корнелия Нинова започна да извива ръце в кулоарите на Народното събрание с намек ПП и ДБ да се отметнат от решенията за помощ на Украйна в замяна на преструктуриране на ИК след среднощното заседание на правната комисия. 

Нинова посъветва страстите да се поуспокели, а ПП да решат най-накрая дали БСП е подходящ партньор за кабинет, или не. 

Попитана защо БСП се е съгласила не просто с връщането на хартиената бюлетина, но и с предложението на ГЕРБ за закриване на Обществения съвет на ЦИК, както и за превръщането на съществуващите машини за изборите като принтери, Нинова отговори: 

"Помнете какво внесе БСП по отношение на изборното законодателство? Машини и хартия - смесеното гласуване. И тогава внесохме предложение за смесено гласуване, и сега настояваме за него". "Нека партиите, внасяли нещо извън БСП, да кажат какво ще правят с тях", добави тя. 

Но изрично предупреди, че това не било коалиция с ГЕРБ и ДПС. "Да кажете това, изисква много висока степен на въображение", отсече Корнелия Нинова на въпрос на журналист. 

На въпроса дали БСП е готова да подкрепи експертен кабинет, например, с мандата на Български възход, тя уточни, че ключът държали ПП и ДБ. "Да обяснят те защо изправят България пред риск заради едното смесено гласуване. Тази истерия вече е съмнителна... Да поставят такива червени линии...". "Няма да подкрепим нито първия мандат на ГЕРБ, нито третия, ако отиде у Възраждане или ДПС", повтори още Нинова. 

Тя заяви още, че не се чувствала част от "коалиция на реванша". "Тук ще има плаващи мнозинства, казах го от първия ден", добави тя. "Етикети, истерии и обиди вместо спокойствие, разум, аргументи и разумни решения", заключи тя за случващото се в НС от последните часове.