Нинова: Не правим договорки с никого, бихме подкрепили Слави

Политика
10:36 - 15 Април 2021
3876
Нинова: Не правим договорки с никого, бихме подкрепили Слави

Днес не просто откриваме поредното Народно събрание – днес полагаме началото на процеси, които ще определят накъде ще върви България през следващите 10 години. Не правим никакви договорки - нито за правителство с ГЕРБ и ДПС, нито с Борисов за президент.

Това заяви от трибуната на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

И за пореден път подчерта: "Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Бихме подкрепили првителство на втората сила - Има такъв народ. Ако те не предложат правителство, партията ще реши какво да прави". 

Нинова обвини правителството на Бойко Борисов в това, че се провали в най-важната за развитието на България задача. "За нас членството в ЕС е неотменим приоритет, но то дава и възможности – като плана за възстатновяване и устойчивост. Преди 2 месеца искахме планът да бъде разгледан и приет от Народното събрание – правителството на Бойко Борисов отказа. Срокът за предаване на плана е 30 април", посоци лидерът на БСП. 

"Ние се намирами  в здравна криза, а сме на прага на икономическа и политическа – затова от нас се изисква разум", коментира още Корнелия Нинова. Междувременно тя предложи 

Народното събрание да наложи мораториум на сегашното правителство до съставяне на ново, така че то да не сключва договори за концесии.

"Повече от година правим пран за управление на здравната криза – готови сме и внасяме пакет от закони за помощ на малкия и среден бизнес, помощ за икономиката, за домакинствата и младите семейства", съобщи още председателят на БСП. 

"Трябва да направим пълна ревизия на досегашната изпълнителна власт", категорична беше Нинова. 

"Внасяме днес в деловодството промени в Закона за публичните финанси, с които се ограничава възможността на министър-председателя, който и да е той, да харчи безконтролно парите на хората. Тук може да се стъпи на експертизата на БСП, защото ние четири години внасяме този закон, но се отхвърляше от мнозинството. Ние сезирахме Сметната палата, Конституционния съд, бяхме сами в опозиция в предишния парламент и не успяхме. Вярвам, че сега ще го направим по принципни съображения да сложим ред в управлението на финансите на страната", съобщи още Нинова. 

"Досега НС беше поставено в подчинена роля на един човек – премиерът Борисов, и това трябва да се промени", каза в заключение лидерът на БСП. 

Снимка: Агнес Методиева