Нинова: Няма условия за начало на преговори с Македония

Политика
12:19 - 17 Юни 2021
1118
Нинова: Няма условия за начало на преговори с Македония

Не могат да се правят компромиси с българския интерес. Тази позиция застъпи БСП, след като по-рано лидерът на левицата Корнелия Нинова проведе среща с премира на Северна Македония Зоран Заев.

Той е на визита у нас, като има разговори с премиера Стефан Янев, президента Румен Радев, а рано сутринта успя да се види и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

По същество дипломатическият демарш на Скопие е опит да убедят България да подкрепи преговорната рамка, за да се проведе междуправителствена конференция с ЕС и така официално да се даде старт на преговорите за присъединяване.

След срещата със Заев Нинова поясни, че от БСП винаги са подкрепяли присъединяването на Северна Македония към ЕС, в това число договора за добросъседство, но и общата декларация на 44-то НС. 

Тя подчерта, че БСП приветстват диалога на високо равнище, но не одобряват езика на омраза в Северна Македония и дискриминацията към онези, които се определят с българско самосъзнанието, както и изкривяването на историческата истина.

Нинова заяви, че разбират факта, че към БСП се гледа с по-големи очаквания, защото с партията на Заев са сестрински и членуват в ПЕС.

"Не са налице условия за България за даване начало на преговори за присъединяване към ЕС", каза Нинова.

Тя добави, че остават отворени за диалог и за търсене на решение на въпроса. Въпреки това Нинова уточни, че са "за" присъединяване на Северна Македония към ЕС, защото това е гаранция за региона и за неговото развитие. Соцлидерката призова първо Скопие да си изпълнят условията в договора за добросъседство.