Нинова: Украйна спечели от визитата на Зеленски, но България загуби

Президентът беше унижен, а правителството каза „хоп“ преди да скочи и се провали, заяви лидерът на БСП

Свят
10:26 - 09 Юли 2023
2670
Нинова: Украйна спечели от визитата на Зеленски, но България загуби

"Президентът Володимир Зеленски спечели от визитата си у нас, но България загуби. Обществото ни се раздели отново на две и агресираха помежду си българските граждани", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Президентът беше унижен, а правителството каза „хоп“ преди да скочи и се провали. Загубихме възможността да имаме втора ядрена централа, да имаме енергийна независимост, по-евтин ток за икономиката и домакинствата“, добави тя.

По думите ѝ още преди срещата българският държавен глава е бил унижен със съобщението, че пристига президент на друга държава, а той не знае. "Собственият му съветник казва, че премиерът принуди президента да се срещне със Зеленски“, заяви още Нинова по Би Ти Ви.

Тя допълни, че държавният глава е изглеждал притеснен на срещата със Зеленски.

„Той няма една позиция по Украйна, има две – едната на „ястреб на войната“ и едната на „гълъб на мира“, в зависимост от аудиторията, пред която говори“, заяви още лидерът на БСП.

„България изнася оръжие за 54 държави, тези държави предоставят документ, че това оръжие за тях. Нито имаш право, нито имаш възможност да искаш от тези правителства да ти обясняват какво правят с тези оръжия“, заяви Корнелия Нинова. По думите ѝ по време на правителството на Кирил Петков БСП е била гарантът, че България няма да изнася оръжие за Украйна и „не го направихме“.