Нищо ново: 12 деца натровени от банички в училище

Поредната гавра с ученици стана в Твърдица

Новини
14:17 - 29 Ноември 2019
3043
Нищо ново: 12 деца натровени от банички в училище

12 деца от Твърдица са получили хранително натравяне, след като са яли закуски от бюфета в училище. За поредната гавра с ученици признаха от Министерството на здравеопазването.

След консумация на закуски на 15 ноември, закупени от училищния бюфет, със стомашно-чревни оплаквания са 12 деца. След проведени диагностично-консултативни и лечебни действия, децата са оставени на домашно лечение. На място е извършено епидемиологично проучване от екип на РЗИ-Сливен и ОДБХ-Сливен. Взети са проби от храна, посуда, ръце и външна среда за анализ.

Епидемиологичното проучване е завършило, посочиха от РЗИ Сливен. Д-р Даниела Калева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ поясни пред Дарик, че заболяването е било бързо и преходно, и не се е наложило нито едно от децата да бъде хоспитализирано.

„Не е установен източник на инфекция, защото закуските, които са консумирали заболелите деца, са консумирани и от техните съученици, които нямат оплаквания”, обяви д-р Даниела Калева. Тя добави, че стомашно-чревните оплаквания не са свързани точно с тези закуски.