Затвориха стола , където се натровиха 22-те деца

Служителка е изхвърлила контролните проби от храната, разкри д-р Кремена Стоева от БАБХ

Общество
10:03 - 22 Ноември 2019
1246
Затвориха стола, където се натровиха 22-те деца

Десетки деца от село Хаджидимитрово бяха приети в ямболската болница с болки в корема и повръщане в понеделник. 22 деца са хоспитализирани в инфекциозното отделение със стафилокова инфекция от хранително отравяне. Всички учат в село Дражево. Обядвали в училищния стол пиле и десерт, доставени от фирма за кетъринг.

Директорката на училището признава, че служителката в стола изхвърлила контролните проби от храната, които се съхраняват два дни.

Проверката на институциите разкрива още нарушения – здравна книжка с изтекъл срок и лоша хигиена.

На служителката е съставен акт, а столът е затворен. Спирането на обекта-нарушител е най-тежката санкция на Агенцията по храните.

Все още не е ясно коя е причината за отравянето на децата от Хаджидимитрово – храната в стола, хигиената или външен източник. Заради липсата на контролни проби, институциите ще разчитат на тези от кухнята-майка. Резултатите се очакват днес.

Д-р Кремена Стоева от Агенцията по безопасност на храните потвърди в „Тази сутрин”, че все още не е ясно какво е причинило отравянето на децата от Хаджи Димитрово.

„Персоналът не е оставил необходимите проби от храната за деня, взети са проби от кухнята майка, която зарежда и други детски заведения на територията на град Ямбол. Взети са проби и за хигиена на средата в стола”, обясни пред Би Ти Ви д-р Стоева. По думите й причинителят на отравянето е разпространен в околната среда, така че той може да повлияе на всеки един етап от разпространението на храната.