Нито Каримански, нито Гюров за шеф на БНБ

Новини
14:56 - 06 Април 2022
6994
Нито Каримански, нито Гюров за шеф на БНБ

Явно за да спаси коалицията от разпад, премиерът Кирил Петков е поискал оттегляне и на двете предизвикали горещи спорове кандидатури за шеф на БНБ - Андрей Гюров и "Продължаваме промяната" и Любомир Каримански от "Има такъв народ" на днешния  Коалиционен съвет.

От партията на Слави Трифонов обаче не приели такъв вариант и държали да има гласуване в пленарна зала, за да се види кой колко гласове ще събере.

Изборът на нов управител на БНБ обаче остава за другата седмица и се очаква гласуването да бъде на първото заседание на парламента на 13 април. Засега и двама кандидати не събират достатъчно подкрепа, а от опозицията в лицето на ГЕРБ и ДПС твърдят, че не подкрепят нито един от двамата. 

Споровете кой да оглави националната банка предизвикаха нелек трус и разногласия в коалицията. Кандидатите за гуверньор на БНБ бяха подробно изслушани и в парламента.

ГЕРБ дори заявиха, че най-вероятно изобщо няма да гласуват. Днес пък ДБ обясниха, че ще подкрепят кандидата на ПП Андрей Гюров. БСП пък изглежда не одобриха достатъчно нито единия, нито другия.