НЛО е свалено над американо-канадската граница

След китайския балон продължава поредицата авиационни инциденти

Мистика
21:27 - 14 Февруари 2023
5986
НЛО е свалено над американо-канадската граница

Пентагонът съобщи в неделя - 12 февруари 2023 г., че американски изтребител е свалил високолетящ обект над езерото Хюрън - едно от Големите езера на границата между САЩ и Канада, след като е прелетял близо до секретна военна база.

Свалянето е последно от необичайна поредица от авиационни инциденти, започнали миналата седмица, когато предполагаем китайски шпионски балон прекоси континенталните Съединени щати. Това е четвърти път за осем дни, в който американската армия е извикана да унищожи мистериозен обект във въздуха.

С изключение на първия балон, който Китай признава за свой, Пентагонът все още не знае какви са обектите и откъде са дошли. На директен въпрос висш военен не изключи възможността произходът им да е извънземен. „Ще оставя на разузнавателната общност и на контраразузнаването да решат това“, каза генерал Глен Ван Херк, командир на Северното командване на САЩ и Командването на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка (NORAD). „Не изключвам нищо“, призна Ван Херк, попитан дали може да са замесени извънземни. „В този момент ние продължаваме да оценяваме всяка неизвестна или потенциална заплаха, която се приближава до Северна Америка в опит да я идентифицираме“.

Пентагонът се опитва да получи останките от всеки от четирите свалени обекта, за да научи повече за корабите, проникващи в северноамериканското въздушно пространство. „Няма да ги класифицирам като балони“, каза Ван Херк. „Ние ги наричаме обекти с причина. Не мога да кажа как остават във въздуха". Нито един от летящите обекти не представлява заплаха за нищо на земята, посочва Ван Херк. Въпреки тези уверения генералът казва, че тези неидентифицирани обекти представляват заплаха за безопасността на гражданското въздушно движение и потенциална заплаха за наблюдението.

Поредицата от инциденти отчасти се дължи на повишената военна бдителност след катастрофата с китайски балон. NORAD коригира своите радари, за да позволи по-ниски скорости и размери и да открива повече летящи обекти.

Всеки ден NORAD контролира въздушното пространство на Северна Америка. На 4 февруари 2023 г. е взривен гигантски китайски балон над Атлантическия океан. В петък, 10 февруари, американски изтребител сваля край бреговете на Аляска малък "обект" с размерите на кола. На следващия ден изтребител сваля друг „обект“ над Северна Канада.