Нобелов лауреат заяви, че ракът не може да бъде победен

Медицината е в състояние единствено да се насочи към лекарства, които по-ефективно и безопасно да унищожават туморите

Новини
14:16 - 14 Октомври 2019
3194
Нобелов лауреат заяви, че ракът не може да бъде победен

Опасните мутации на клетките и свързаните с тях ракови заболявания най-често възникват в човешкото тяло не поради радиация, ултравиолетови слънчеви лъчи или канцерогени в храната, а поради процеси, свързани с циркулацията на кислорода и водата в тялото.

Това заяви Нобеловият лауреат по химия Томас Линдал, цитиран от Агенция ТАСС, на XIV Всеруски фестивал Nauka 0+, проведен в Московския държавен университет.

Линдал, заедно с Пол Модрич и Азиз Санджар, е Нобелов лауреат от 2015 г., когато сподели наградата за откритието на механизма на т. нар. ексцизионна репарация на ДНК. Ензимите, участващи в него, намират повредената част от ДНК, изрязват я и поправят празнината, използвайки непокътната нишка на ДНК като модел. Този процес, както обясни тогава молекулярният биолог, помага на клетките да избегнат ежедневната поява на няколко хиляди нови мутации в геномите на клетките.

Според нобеловия лауреат по химия Томас Линдал ракът не може да бъде победен по принцип

Според учения, почти всички подобни грешки в ДНК са свързани с два процеса - проникването на кислородни молекули и агресивните съединения на кислорода в клетъчното ядро, както и с действието на водните молекули върху единични „букви“ от веригите на ДНК. Това са естествени процеси в самите клетки, свързани с хидролиза (бел. ред. процес на взаимодействие на вещества с вода, което води до образуване на различни химични съединения) и появата на агресивни форми на кислород.

Затова ракът не може да бъде победен по принцип - медицината може единствено да се насочи към лекарства, които по-ефективно и безопасно да унищожават туморите, както и да сведат до минимум други рискови фактори, пише moreto.net.