Норвегия мачка: Строи 1121 км. подводна магистрала (ВИДЕО)

Маршрутът е положен под водите на Фиордите между градовете Тронхейм и Кристиансанд.

Новини
15:33 - 14 Ноември 2019
7268
Норвегия мачка: Строи 1121 км. подводна магистрала (ВИДЕО)

Норвегия е на път да направи революция със строежа на подводен път от 1121 км. Скандинавците ще прокарат магистралата под водите на Фиордите между градовете Тронхейм и Кристиансанд. Проектът най-вероятно ще глътне 40 млрд евро.  

Причината за чудовищно скъпата инициатива е това, че суровият климат в държавата прави пътуването доста дълго и тежко, а средната скорост рядко надвишава 45 километра в час, тъй като времето е непредсказуемо.
 
Студените ветрове, сняг, лед значително усложняват вътрешния транспорт и например маршрутът от Кристиансанд до Тронхейм ще трябва да измине 1300 км стръмни и опасни пътища, да използва 7 ферибота, което може да отнеме повече от 24 часа.

Проектът за подводната магистрала е одобрен през юни 2017 г. и е включен в националния транспортен план на страната за 2017-2029 година.

Маршрутът минава през 6 области или иначе казано. че фериботите са изключени от употреба и няма забавяне, времето за пътуване трябва да бъде намалено до 11 часа, а средната скорост по подводния път трябва да бъде 80 км / ч.  
Магистралата Е39 ще премине не само под вода, тъй като в някои участъци, за да се спестят пари, се предвижда изграждането на няколко малки моста и подобряването на няколко участъка от съществуващия път.
 
По време на изграждането на магистралата планират да я снабдят със станции за зареждане и обслужване на електрически превозни средства. За строителството е разработена технология за плаващ тунел.
 
Предвижда се създаването на два плаващи тунела, по един във всяка посока, всеки на две платна на дълбочина 30 м.
 
Тунелите ще се държат от кабели, фиксирани върху понтони с интервал от 320 м, който ще бъде на повърхността на водата, фиксиран от тежки котви на дъното.
 
След всеки 250 метра път тръбите на тунела се свързват с аварийни проходи, а телефони и камери за наблюдение са подредени в тунели на всеки 500 метра.