НОЩ предупреждава: Много сме далеч от колективен имунитет (НА ЖИВО)

Здраве
10:02 - 29 Октомври 2020 (обновена)
3068
НОЩ предупреждава: Много сме далеч от колективен имунитет (НА ЖИВО)

Възприемчивостта към COVID-19 остава голяма в България и имунитетът и у нас в обществото досега, и в целия Европейски съюз, от заразата, е по-малко от 15 %, което ни слага далеч от постигането на колективна защита от нея. 

За последните 14 дни заболеваемостта продължава да се покачва стремглаво. И бележим рекорд от 220 на 100 000 заболели и над 100% нарасване на новорегистрираните случаи. 

Това отчете на редовния брифинг на Националния оперативен щаб доц. Бойко Пенков - зам.-министър на здравеопазването. Той води пресконференцията, защото титулярът - проф. Костадин Ангелов, е в изолация заради контакта си с болния премиер Бойко Борисов. 

България се нарежда на 10-о място по смъртност в ЕС от COVID-19. Тенденцията е за нарастване, като само за последната седмица ръстът е цели 50 на сто.

Цели 30% от заболелите над 90-годишна възраст, почиват от инфекцията. 

Доц. Пенков обясни, че хоспитализираните пациенти продължава да расте, като всяка седмица се налага нови 1/3 от инфектираните да постъпят в болницата. 

"Доста сигнали получихме за проблеми при приемането на хората в лечебни заведения. Затова увеличихме легловия фонд, за да се поемат болните", увери Пенков. 

Над 2000 са заразените медици и персонал в болниците у нас. Най-високият дял е на лекарите - 37%, сестри са 33 на сто от инфектираните. "Това показва и проблема със системата", напомни той.

Новите случаи на SARS-CoV-2 са предимно при младите, а смъртността е при най-възрастните. "Затова и от днес влизат в сила новите мерки", добави зам.-министърът. 

Снимка: Агнес Методиева