Нов бич: Ку-треската се върна, удря сърцето

Здраве
17:45 - 31 Март 2023
4249
Нов бич: Ку-треската се върна, удря сърцето

Пациент от Великотърновско пипна уж изчезналата ку-треска. Това става ясно от седмичния мониторинг на заразните и паразитни болести в областта, проведен от експертите на Регионалната здравна инспекция в старата столица. Диагностицираният е от община Свищов, а заболяването е открито в периода 20 – 26 март.

Последният случай на ку-треска във Великотърновско е от 2011 г., показва архивът на РЗИ Велико Търново.

Инфекцията обикновено се предава от селскостопански животни – главно крави, кози и овце. При тях болестта стандартно протича без клинична проява. Заразяването може да стане по време на размножителния период на животните – при вдишване на пръски или прах, съдържащи причинителя, или при консумиране на заразени продукти.

Възприемчивостта на човек към ку-треската е висока.

След боледуване се създава траен имунитет, който предпазва от повторни заболявания. Болестта има зимно-пролетна сезонност с максимум през месеците март-април.

Най-честите симптоми на инфекцията са свързани с остро начало, повишаване на телесната температура до 39 – 40 градуса, изразено втрисане, отпадналост, болки в мускулите и ставите, незначителни оплаквания от страна на белия дроб въпреки рентгенологично добре изразената пневмония. В някои случаи след години заболяването може да хронифицира, като засегне и сърцето.

Лечението е антибиотично.

Бюлетинът на РЗИ показва също продължаваща тенденция за високи нива на шарка. За 7 дни са диагностицирани 55 лица с варицела и 18 със скарлатина. Повече от половината случаи са констатирани в община Велико Търново. 58 души от областта са се разболели от грип, а 15– от коронавирус.