Нов срок за чакалнята на Еврозоната - до 30 април 2020-а

"Напредъкът на България е гладък и положителен", отчете финансовият министър

Новини
20:54 - 30 Октомври 2019
2274
Нов срок за чакалнята на Еврозоната - до 30 април 2020-а

Нов срок, в който България да получи покана за присъединяване към чакалнята на Еврозоната и Банковия съюз на ЕС, обяви финансовият министър Владислав Горанов. Този път заветния момент е до 30 април 2020 г.  

На 29 юни 2018 г. в писмо до евроинституциите българското правителство пое шест ангажимента като условие България да стане част от Валутно-курсовия механизъм II (ERMII), наричан още "чакалнята на еврозоната". Няма и месец по-късно дойде и обещание от евролидерите, че страната ни може да влезе в ERMII и Банковия съюз на ЕС, ако изпълни условията. Графикът, който България си беше заложила, бе това да се случи до юли 2019 г.

В изпълнение на целта през август 2018 г. правителството одобри план за действие за присъединяване към Банковия съюз и ERMII, който вече е почти на 100% изпълнен.

"Напредъкът на България е доста гладък и положителен", обобщи Горанов днес.

И съобщи, че по един от шестте пункта от днес има развитие - в небанковия финансов сектор е дадена положителна оценка за България от страна на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA). Той е изпратил писмо до Европейската комисия, че подкрепя България за влизане в Банковия съюз и присъединяване на лева към ERMII. 

"Всяка дата до края на април е реалистична. ЕЦБ очаква напредък по капиталовите планове на двете банки, което ще ни отвори пътя към единния банков надзор", обобщи Горанов.