Нова Каледония бавно се връща към нормалния си живот

Свят
21:20 - 30 Май 2024
1698
Нова Каледония бавно се връща към нормалния си живот

Във вторник Франция отмени извънредното положение в тихоокеанската си територия Нова Каледония, но запази комендантския час и изпрати стотици паравоенни подкрепления след две седмици на бунтове, обобщи РФИ.

Основните пътища в Нова Каледония са освободени от повечето блокади, които възпрепятстваха движението, съобщи кореспондент на RFI във вторник.

През светлата част на деня са се образували дълги опашки от автомобили, но много пътища все още са затворени със стотици изгорели коли.

Стратегически обекти като болници и складове за гориво отново са достъпни, но международното летище ще остане затворено до 2 юни.

Остава в сила нощният комендантски час от 18:00 до 6:00 ч. и забраната за продажба на алкохол, съобщиха от френската правителствена служба в Нова Каледония.

Що се отнася до опашките пред магазините, те намаляват много бавно, като доставките в столицата се изчерпват.

В горите все още има многобройни блокади на пътища, а достъпът до минните центрове, които са ключов сектор за икономиката на територията, все още е блокиран.

Френското председателство съобщи, че ограниченията са били облекчени, за да се даде възможност на главната партия, подкрепяща независимостта FLNKS, да проведе срещи, а на местните представители да се опитат да премахнат барикадите по пътищата.

Париж наложи извънредното положение, след като избухнаха бунтове заради френските планове за реформа на избирателните права в територията. В Нова Каледония вече са изпратени няколкостотин полицейски и военни подкрепления.

Властите съобщиха, че още 480 жандармеристи ще напуснат Франция и ще се отправят към територията.

Въпреки че архипелагът е по-спокоен, в квартал Вайе дю Тир на главния град Нумеа бяха регистрирани някои безредици.

От началото на размириците са извършени близо 500 ареста.

Припомняме, че на острова избухнаха протести на 14 май, които доведоха до размирици, след като френският законодателен орган в Париж обсъждаше изменение на френската конституция, за да направи промени в избирателните списъци на Нова Каледония. Националното събрание в Париж одобри законопроект, който, наред с други промени, ще позволи на френски жителите, които са живели в Нова Каледония от 10 години, да гласуват на провинциални избори. Бяха изпратени и над 1000 полицаи за овладяване на размириците.

Макрон, който пристигна в Нова Каледония рано на 23 май, каза, че неговият непосредствен приоритет е да възстанови спокойствието, да възстанови районите, засегнати от насилие и безредици, и да помогне за постигането на политически диалог. Извънредното положение ще бъде отменено, ако бъдат премахнати пътните блокади, добави той.