Нова прогноза за април: Ще има сняг и слани

Затоплянето ще е в края на месеца

Общество
18:42 - 29 Март 2023
6735
Нова прогноза за април: Ще има сняг и слани

Тази година април се очертава с необичайно високи температури и с тенденция очакваната средната месечна температура у нас да се задържи около и над климатичната норма, въпреки че се прогнозира първото десетдневие на месеца да е с валежи и по-студено време, съобщава Meteo Balkans, позовавайки се на текущите прогнози на регионалните и глобални модели към – 26 март 2023.

Дори не са изключени и слаби важи от сняг по високите западни полета и планински райони. Очакваме и ниски минимални температури, и късни слани.

Средната температура през април ще бъде около и над нормата, която е между 10 и 17 градуса в повечето райони, 8-12 градуса по Черноморието и между -5 и 4 градуса по Целзий в планините.

Месечната сума на валежите ще е средна за страната и ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 75 литра на квадратен метър, а в планинските райони - между 60 и 100 литра на квадратен метър.

Времето през първото десетдневие на април

Посрещаме месец април с променлива облачност и валежи от  дъжд в Западна и Централна България, като очакваме на места валежите да са съпроводени и от гръмотевици. Повишава се и рискът от градушки и внезапни силни пориви на вятъра.

Захлаждане и по-ниски дневни температури очакваме към 3-5 и 6-7 април. Тогава очакваме и възможни валежи от сняг, като снежната граница ще се доближи до 900-1100 метра надморска височина. Ще преобладава облачно и дъждовно време.

Подобряване на времето очакваме към 8 -10 април.

В този период температурите ще се повишат и ще се доближат до климатичните норми. Тогава Балканският полуостров ще бъде обхванат от мощен пренос на по-топла въздушна маса.

Времето през второто десетдневие на април

Нов средиземноморски циклон ще се образува между 12 и 14 април и ще окаже влияние на времето на Балканския полуостров. Отново в страната се очакват валежи от дъжд, като на много места те ще са краткотрайни и с гръмотевици. Добрите новини са, че температурите ще се повишават и времето до обед ще е слънчево. Очакваните максимални температури ще са между 20-25 градуса по Целзий.

До края на второ десетдневие от април средните месечни температури се очаква да бъдат около климатичната норма. Малко по-ниски стойности очакваме към 15-17 април. Тогава времето ще бъде с разкъсана облачност. Някой глобални модели прогнозират и нахлуване на по-студена въздушна маса над Централна и Източна Европа, като миналите температури в планинските райони ще са близки до нулата.

Времето през третото десетдневие на април

Въздушната маса в страната ще е по-стабилна и температурите ще се повишават. През втората половина на десетдневието отново вероятността за засушаване се повишава, но не са изключени валежи от дъжд над планинските райони. Температурите ще се необичайно високи за края на месеца.

Обикновено април завършва с чести валежи и смяна на циркулацията, което е нормална особеност за този месец.

Нека да не забравяме, че април се характеризира с чести промени на времето, като те са свързани с това, че месецът е преходен и по-близък до зимата.

Той е характерен с големи аномалии и с резки промени на времето. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите.

Понякога при студени нахлувания от север са възможни валежи и от сняг, а минималните температури се понижават под нула градуса.

През април месец имаме и по-интензивни затопляния, които са в състояние да повишат температурите до летни стойности  – до 30-34 градуса по Целзий.