Новата власт вкара любопитни назначения по кабинетите

Асен Василев си взе парламентарен секретар от царско време, бивш кадър на Николай Събев кацна при Гвоздейков

Политика
18:00 - 22 Юни 2023
17250
Новата власт вкара любопитни назначения по кабинетите

Че новата власт в лицето на премиера Ниолай Денков е предприела безпрецедентна чистка в държавната администрация и наред с това назначенията валели с пълна сила навсякъде от кадри единствено на "Продължаваме промяната" алармира тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Справка на Lupa.bg в официалния регистър за висшите чиновници в Министерския съвет разкри, че голяма част от апетитните позиции "началник на кабинета", "ръководител на звеното за връзки с обществеността" и парламентарните секретари вече са назначени. 

Миналата седмица едва 4 ведомства се бяха сдобили с новите си кадри на шефските постове по звената, а сега са останали едва няколко с вакантни позиции. 

Сред новите има и интересни попадения. Финансовият министър Асен Василев, обвинен от Борисов, че еднолично ръководи цялата изпълнителна власт, например, е взел за парламентарен секретар известният от миналото и още от царско време юрист, дипломат и полиглот Никола Шерлетов, сочи нашата справка. Очаквано, за началник на кабинета още в първите дни на Василев обратно в МФ, отново е избрана Жана Токова

Любопитна рокада е настъпила и в МРРБ. Там за парламентарен секретар е пратен бившият съветник в Народното събрание на напусналия със скандали екстранспортен министър Николай Събев - Синан Хебибов, разкри още нашата проверка. Началник на кабинета на МРРБ е станал Николай Сайков.

За връзките с депутатите на министърката на туризма Зарица Динкова е назначена Ралица Величкова. Началник на кабинета на Динкова вече е Марияна Лукова Кордова. Друга дама на име Калина Ганева пък е избрана от транспортния министър Георги Гвоздейков за началник на кабинета. 

Бившият депутат и сочен за екс съдружник на бизнесмена-беглец в Дубай, бесепар и експерт по водите - Атанас Костадинов, който някога бе и зам.-министър в кабинета на Пламен Орешарски, изненадващо е бил назначен от уж десния Юлиан Попов за негов парламентарен секретар в МОСВ, освен ако не става въпрос за точно съвпадение на имената. 

Бившият постоянен секретар на отбраната полк. Добромир Тотев е при Тодор Тагарев началник на кабинета. Там има и нов шеф на пресцентъра. 

Бившият директор на пресцентъра на икономиката и индустрията Милан Мартинов сега пък заема същия пост, но при образователния министър проф. Галин Цоков. 

Зорница Трифонова оглавява началник на кабинета на земеделското ведомство на Кирил Вътев. Той вече е избрал и свой парламентарен секретар в лицето на Светослав Казаков. 

Засега в електронното управление от втория ешелон е назначен единствено шеф на кабинета на министъра. Това е Гергана Добрева Колешанска-Дамянова. Подобно е положението и в МВР на Калин Стоянов, където местенце е осигурено като началник на този пост за Васил Кръстев. 

При Атанас Славов в правосъдното ведомство вече има повече запълнени щатове - Борислав Ганчев, който бе вице на Надежда Йорданова (в кабинета на Кирил Петков), този път е сложен за шеф на кабинета. А възпитаникът на Хагския университет Стефан Карабоев оглавява парламентарните въпроси. 

Иван Модев, син на видния БСП-деец Тодор Модев, назначен за началник на кабинета на Николай Денков. Говори се, че Модев-младши играе ролята на сив кардинал ище е свръзката между премиера и трите партии-мандатоносилети. Пламен Славов е парламентарният секретар на премиера, но не става ясно дали това е бившият депутат от БСП и екссекретар на Румен Радев. 

Поне до този момент единствен поста си от служебниците на власт доскоро запазва Мишел Гутсузян - като директор на пресцентъра на МТСП, вече оглавявано от Иванка Шалапатова.