Нови мерки във Великобритания с цел да се избегне локдаун

Саджид Джавид коментира, че ограниченията не би трябвало да нанесат толкова много вреди

Свят
12:29 - 09 Декември 2021
2507
Нови мерки във Великобритания с цел да се избегне локдаун

Решението на Великобритания да наложи ограничения, за да забави разпространението на варианта Омикрон на коронавируса, ще помогне да се избегне локдаун през новата година. Това заяви в четвъртък британският министър на здравеопазването Саджид Джавид, цитиран от Ройтерс.

В сряда премиерът Борис Джонсън наложи по-строги Covid ограничения, като нареди на хората да работят от вкъщи, да носят маски на обществени места и да използват ваксинационни пропуски.

По думите на Джавид вариантът Омикрон се разпространява по-бързо от всички други изследвани варианти и може да доведе до около 1 милион заразени в Обединеното кралство до края на месеца, ако предаването му продължи със сегашното темпо. Действията на британското правителство са с цел да се предотврати непосилния натиск върху Националната здравна служба (НЗС) на страната.

"Надявам се, че повечето хора ще разберат, че ако предприемем решителни действия сега, можем да избегнем други по-късно", каза още Джавид.

Според него мерките ще спечелят време, за да се поставят на повече хора трети дози от ваксините.

Запитан дали ще има допълнителна подкрепа за фирмите, които биха могли да загубят пари поради влизането в сила на новите мерки или т.нар "План Б", Джавид коментира, че това ще бъде обсъдено, но ограниченията не би трябвало да нанесат толкова много вреди.

Той също така допълни, че към момента Великобритания не смята да налага задължителна ваксинация на населението.