Нови руски атаки в Украйна

Взривове в Кирв, Харков и Бердянск

Новини
11:17 - 14 Януари 2023
4034
Нови руски атаки в Украйна

Украинските власти съобщиха за руски ракетни удари по критична инфраструктура в Киев тази сутрин, предадоха световните агенции.

Журналисти от Ройтерс чули поредица експлозии в украинската столица, след което сирените за въздушна тревога започнали да вият.

Бил е поразен инфраструктурен обект, заяви киевската градска администрация, но не уточни кой.

Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, потвърди, че е била извършена ракетна атака. "Подробностите се проверяват", добави той в публикацията си в "Телеграм".

"Експлозии в Днепърски район. (Представители на всички служби) отиват на място. Останете в убежищата си!", написа в "Телеграм" кметът на Киев Виталий Кличко, цитиран от Ройтерс.

По-рано тази сутрин взривове отекнаха в Киев. Украинската армия успокои жителите на столицата, че експлозиите нямат връзка с войната, и обеща да даде подробности по-късно.

Северно от Киев, била поразена жилищна сграда в село Копилов, близо до Буча. Прозорците на близките къщи били изпочупени, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Кирило Тимошенко.

По-рано тази сутрин две руски ракети поразиха Харков - втория по брой на населението украински град, съобщи регионалният губернатор Олег Синегубов.

По негова информация две ракети С-300 са паднали в промишлен район. Щетите се изясняват, но няма данни за пострадали хора.

Въздушна тревога е обявена в още няколко украински области.

От октомври Русия нанася удари с ракети и дронове по украинска жизненоважна инфраструктура, причинявайки масови спирания на тока, централното отопление и водоснабдяването посред зима, отбелязва Ройтерс.

Назначените от Русия власти в Бердянск междувременно съобщиха, че системата за противовъздушна отбрана (ПВО) на окупирания украински град в южната Запорожка област е прехванала две ракети, изстреляни от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), предаде ТАСС.

Няколко ракети, изстреляни от позиции на ВСУ, са били свалени от ПВО и над Мелитопол - главния град в окупираната част от Запорожка област.

На североизток, в Луганска област, местните сепаратисти съобщиха за украински обстрел по село Тарасовка с американски реактивни системи за залпов огън "Хаймарс" (HIMARS). Те проверяват за щети и жертви.