Нови тежки обвинения върху Фонда за лечение на деца

Родителите били държани в неведение къде да се лекуват болните малчугани

Новини
13:01 - 01 Април 2019
1471
Нови тежки обвинения върху Фонда за лечение на деца

Възможността да се провери информацията от родителите къде досега са изпращани деца за лечение е била прикрита от бившия директор на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ. Това довело до невъзможност родители сами да търсят лечебни заведения за децата си.

Такова обвинение отправи представителят на пациентите в Надзорния съвет на НЗОК Пламен Таушанов на брифинг пред журналисти.

"Тази силно корупционна практика тепърва ще се изяснява", подчерта той и допълни, че при скрита информация децата са отивали в точно определени болници.

По думите на Таушанов в последните години се е наложила тенденцията Фондът за лечение в чужбина да стане Фонд за лечение в България. За миналата година 80% от децата са лекувани в България.

Според него родителите трябва да може да се информират къде досега са пращани децата със същата или подобна диагноза. На въпрос каква част от бюджета на Фонда преминава към НЗОК и колко са даренията, които минават по сметката на Касата, Таушанов отчете, че събраните дарения са не повече от 100 000 лв.