НОВИНАТА: Бебе в Добрич лепна вируса, 498 са болните

Съпругата на Хасан Адемов също е с коронавирус, обясни ген. Венцислав Мутафчийски

Общество
08:14 - 04 Април 2020 (обновена)
7957
НОВИНАТА: Бебе в Добрич лепна вируса, 498 са болните

Д-р Хасан Адемов, който е с коронавирус, е правил дарение в областта, от която е депутат. Там не е имал контакти с пациенти, нито с широк кръг лица. Всички са издирени. Неговата съпруга също е с положителна проба.

Това съобщи преди минути ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Щаба в Министерски съвет.

Общо 498 са случаите на коронавирус, заразата стигна и Враца, а бебе в Добрич е с положителна проба, поясни началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Излекуваните са 34. За вчерашния ден са потвърдени 21 случая, като в болница са 17 души. В София са 8 случая, в Бургас – 2, като единият е мъж на 34 години от Несебър, който се е върнал от Банско на 1 април и жена на 33 години в Бургас. В Пазарджик – 2 случая. Варна – една жена на 59 години, в Благоевград мъж на 57 години. Видин – мъж на 66 години. Сред заразените има 23-ма души медицински персонал. В момента сериозно се мисли по въпроса за имунизацията с цел безопасност за децата и майките, добави той.

В Добрич има бебе на 1 година, което е с ларингит. И двамата родители са с доказан коронавирус.

За вчерашния ден от коронавируса са починали мъж на 83 години в Кюстендил и жена на 83 в Александровска болница.

Тази нощ мъж на 49 години е интубиран, след което вследствие на сърдечна недостатъчност е починал в 21.00 часа. По клинични и параклинични белези е силно подозрителен за COVID-19, но предстои това да бъде уточнено със сигурност.

Още се качваме по кривата, пикът предстои, нужни са строги мерки, за да не се разрасне епидемията, подчерта Мутафчийски.

Кметът на Костинброд всеки ден настоява да кажа, че в града има 5 случая на коронавирус, за да се стреснат хората, които не искали да спазват карантината. Потвърждавам, да петима са болните, но не трябва да сме плашила. Мисля, че говорим с разумни хора, предположи шефът на Щаба.

В Бургас нещата са стабилизирани, във Варна има леко покачване, но няма някакъв сериозен рииск. В област Монтана нещата са неясни - имаше празненство с 24 човека, от които няколко починаха. Даже кларнетистът се зарази, но вече е изписан.

В Пловдив има над 68 болници - частни и държавни. Това е градът, който заедно със София има много големи възможности за лечение. Но в Северозападна България нещата не стоят така. В Габрово има една областна болница, възможна е ситуация с изчерпване на леглата, припомни Мутафчийски.

Не приемайте Великден и Цветница като празници. Не е време за празници. Не си правете никакви регистрации в хотели, защото ще имате сериозни проблеми и ще се заразите там. Останете си вкъщи. Не ходете на църковните служби, защото там ще се заразите. В Сеул се заразиха 5000 човека. Остане вкъщи със своето семейство. Не е нужно, а и не е разрешено да се ходи, коментира още Мутфачийски.

В Лондон е починал български гражданин на 31 години без данни за придружаващи заболявания. В по-ниските възрасти смъртността е като при грип Б, предупреди генералът. 

В Айтос има двама инфекционисти, едният е в пенсионна възраст, знам, но работи много усърдно за ограничаване на епидемията. Повечето от посещенията на личните лекари трябва да бъдат силно ограничени, призова началникът на Националния щаб.

В областите, където има по един лекар, са наясно как да работат - медиците трябва да третират всеки пациент като потенциално заразен, завърши брифинга професорът-генерал.