Новите варвари! Чудовищен африкански обичай за осакатяване на жени превзема Европа

Емигранти масово практикуват безумието "изглаждане на гърдите" с горещ камък

ЕС
15:25 - 27 Януари 2019
2483
Новите варвари! Чудовищен африкански обичай за осакатяване на жени превзема Европа

Докато дащната Европа продължава да приема в сърцето си хиляди емигранти със съмнителни културни и цивилизационни ценности, британската полиция разследва ужасяващи случаи на насилие над жени, които зачестяват напоследък в Кралството.

Става въпрос за централноафриканския обичай „изглаждане на гърдите“ – мачкане с горещ камък, целящо да забави развитието на вторичните полови белези. Според „Скотланд ярд“ стотици момичета на Острова са подлагани ежегодно на нечуваното варварство.

Правозащитни организации от Лондон, Йоркшир, Есекс и Уест Мидландс са сезирали полицията за десетки случаи, в които варварската практика е прилагана на гражданки на Обединеното кралство от африкански произход. Майки, баби и лели с корени от Нигерия, Конго и Белиз умишлено осакатяват девойки в пубертета, уж за да запазят младостта им по-дълго и да ги направят по-добра партия за женитба, като същевременно ги предпазват от сексуални посегателства.

Маргарет Нюдзевира, социален работник и активист за правата на жените от африкански произход, лично е докладвала в „Скотланд ярд“ 20 случая на насилие само от родния си град Кройдън. „Като малко и аз бях подлагана на тази чудовищна продедура. Затоплят голям камък на огнището и после с часове го притискат към гърдите ти, за да ги „изгладят“. Разбира се, няма никакъв ефект, освен ужасната болка и белези“, разказва дамата.

Според Маргарет подобни инциденти са били редки в мейната младост, през 70-те години, но днешният наплив от емигранти на Острова ги е умножил десетократно. „Да оставим настрана унижението и погазването на всички социални норми, „изглаждането“ води до необратими психологически и медицински проблеми, невъзможност за кърмене, рак на гърдата и какво ли още не“, твърди Нюдзевира.

По данни на ООН африканската традиция е сред петте най-пренебрегвани престъпления на полов принцип в света, редом до женското обрязване и екзекуциите с камъни. „Няма да се учудя, ако полицията продължава да нехае, да видим скоро и такива примери“, предупреждава активистката.

Лондонската психоложка Лейла Хюсеин, чиито корени са от Сомалия, добавя, че в практиката си ежедневно среща жени, които са подлагани на безумието с горещи камъни. „Трябва да ги предразположиш, за да си признаят. Тези момичета се разкъсват вътрешно между модерността и вековните туземни традиции, които им предават родителите. Те не знаят кое е правилно и кое – не. Проблемът не е просто криминален, а социален“, казва Хюсеин.