Новият аржентински президент оряза наполовина броя на министерствата

Събра в едно министерствата на социалното развитие, здравеопазването, труда, образованието, жените, половете и многообразието

Новини
17:49 - 11 Декември 2023
3056
Новият аржентински президент оряза наполовина броя на министерствата

Новият аржентински президент Хавиер Милей намали наполовина броя на министерствата, като спази по този начин едно от обещанията си, дадени през предизборната кампания, предаде ДПА.

Това съкращение е необходимо, "за да бъдат рационализирани действията на националната държава и да станат по-ефективни", се казва в днешно изявление на аржентинското правителство.

Милей, който е ултралиберален икономист и се самоопределя като "анархокапиталист", е подписал указа в неделя, след церемонията по встъпването си в длъжност като президент.

Броят на министерствата в Аржентина ще бъде намален от 18 на девет. 

Създава се ново министерство на човешкия капитал, в което ще бъдат обединени функциите на досегашните министерства на социалното развитие, здравеопазването, труда и образованието. Досегашното министерство на жените, половете и многообразието ще стане служба на подчинение на министерството на човешкия капитал.

Министерството на правосъдието и човешките права отсега нататък ще се нарича само министерство на правосъдието. Според в. "Пахина 12" това преименуване е "ясно и знаково политическо послание, което в съответствие с дискурса на отричане на престъпленията, извършени от диктатурата".