Новият ковид щам достигна Мадейра

Актуални новини
18:39 - 27 Декември 2020
3244
Новият ковид щам достигна Мадейра

Опасинят нов щам на коронавируса, свързан с бързото нарастване на броя на заразените във Великобритания, е регистриран и на португалския остров Мадейра, предава „Ройтерс”.

В изявление регионалният орган за гражданска защита заяви, че новият щам е „открит при пътуващи, пристигнали в Мадейра от Обединеното кралство“, но не уточни какъв е броят на заразените или кога са открити случаите.

„Тази идентификация беше възможна само благодарение на работата на скрининговия център на международното летище на Мадейра, която позволява да се проследяват, идентифицират и препращат положителни случаи, когато бъдат открити такива“, се казва в съобщението.

Португалия, която има малко над 10 милиона души население, е съобщила за 6 619 смъртни случая и общо за 394 573 заразени. След относително леката първа вълна на пандемията случаите рязко се увеличиха.

Ранният анализ на новия щам на COVID-19 показа, че инфекцията при тях не протича по-тежко, но се смята, че е по-заразен. Подобно на други държави от Европейския съюз, Португалия обяви миналата седмица, че затваря границите си за пътуващи от и във Великобритания, с изключение на тези, които вече са регистрирани като жители или са португалски граждани, живеещи в Обединеното кралство.