Ново 20: Маските водят до имунитет срещу коронавируса

Здраве
07:42 - 29 Октомври 2020
4842
Ново 20: Маските водят до имунитет срещу коронавируса

Маските може да доведат до имунитет срещу коронавируса. Тази революционна теория развиват учени в New England Journal of Medicine, цитиран от „Нешънъл джиографик“.

Тя се базира на факта, че макар и да предпазват от вирусите, маските не ни защитават на 100%- Капчици, съдържащи вируса, може да проникнат навън с дъха ни, въпреки предпазването на устата и носа. Учените Моника Ганди и Джордж Ръдърфорд от Калифорнийския Университет смятат, че малко количество патогени, поети от събеседника ви могат да доведат до лека или безсимптомна инфекция, но че имунната реакция на тялото е достатъчно силна, за да се развие имунитет срещу вируса. Така маските могат да създадат един вид жива ваксина.

Теорията, че малко количество патогени води до леко протичане на болестта и въпреки това на силна имунна реакция не е напълно нова.

Преди появата на ваксината за едра шарка се е използвала т.нар. вариолация - първата ваксина в историята на медицината. Лекарите прилагали малко количество секреция от пъпките на хора с едра шарка върху кожата на здрави. Това водело до сравнителни леко прекарване на болестта и изграждане на имунитет при здравия човек, но ефекта му не е бил особено предвидим и затова е премахнато с въвеждането на ваксината.