Ново: €100 000 таван на земеделските плащания

Актуални новини
12:11 - 24 Ноември 2021
2086
Ново: €100 000 таван на земеделските плащания

Най-сериозният проблем у нас е използването и арендуването на земи. 80% от директните плащания отиват при по-малко от 2 % от ползвателите на земите.

Именно поради тази причина от коалицията считат, че трябва да се наложи таван на плащанията. Това заяви Албена Симеонова от "Демократична България" по време на преговорите за коалиционно споразумение за сектор земеделие, организирани от спечелилите изборите "Продължаваме промяната".

„В България може да се използва тавана на плащанията от 100 000 евро за зеленчукопроизводството, плодове, лозя, етерично-маслени, пчеларство и животновъдство“, категорична бе тя. По думите й трябва да се  да се обърне сериозно внимание и на пчеларството като в Общата селскостопанска политика се въведе специална политика, касаеща използването определен тип  пестициди.

Колегата й от ДБ Гергана Кабаиванова представи 7 основни мерки, които коалицията предлага в помощ на сектора.

Сред тях се нареждат диверсификацията и увеличаването на местното производство и урегулирането на пазара на домашни храни, произведени в домашни кухни и лични стопанства. Целта на втората мярка е да се създаде висок клас микропроизводители, което би имало социален ефект.

Останалите предложения включват подобряване на възможности за преработка на храни, изготвени от микропроизводители, увеличаване на биохраните и местните такива при изготването на обществени поръчки, подобряване на възможностите за първично производство и сътрудничество между участниците в сектора.

Последно, но не по важност се нарежда и повишаването на значимостта на местните продукти чрез обучение на малки деца какво са местните храни.