Ново огнище на птичи грип в Ловеч

МВР охранява около ферма с 1400 патици

Актуални новини
13:45 - 03 Април 2019
1981
Ново огнище на птичи грип в Ловеч

Областната епизоотична комисия в Ловеч е заседавала във връзка с обявеното първично огнище на птичи грип в ловешкото село Йоглав, съобщават от областната администрация. Засегнат е животновъден обект с около 1400 патици, съобщи БТА.

Незабавно е осигурен пост от ОД на МВР - Ловеч, който и през нощта, и в момента е на място, за да няма движение на хора и животни нито от фермата навън, нито навътре, собственикът съдейства работата на институциите, е станало ясно от старши комисар Милен Маринов, директор на областната дирекция на МВР - Ловеч.

Заразените птици ще бъдат унищожени по хуманен начин, а труповете, фуражите и торта ще бъдат обезвредени, за което е осигурена техника и дезинфектанти. Осигурено е от Община Ловеч обезопасяването на хората, имащи досег с животните, както и медикаменти за онези, които са работили или са били в близост до огнището, посочват от областната администрация. 

От там припомнят, че това е втори случай на птичи грип в Ловешко, макар между двата да няма нищо общо. Няма опасност за хората, живеещи в района на огнището, нужна е добра хигиена и задължителна бърза консултация с лекар, ако има здравословно неразположение със симптоми на грипно заболяване, са заявили експертите от Комисията. 

Около 12 хиляди птици бяха умъртвени по хуманен начин в животновъден обект в ловешкото село Лисец миналия месец заради птичи грип