Новоизбраният изпълнителен директор на НФЦ бе представен пред екипа

Петко Тодоров беше избран след конкурс и ще бъде начело на институцията за срок от пет години

Новини
17:15 - 22 Февруари 2022
2647
Новоизбраният изпълнителен директор на НФЦ бе представен пред екипа

Министърът на културата Атанас Атанасов е представил на екипа на Националния филмов център (НФЦ) новоизбрания изпълнителен директор Петър Тодоров, съобщават от НФЦ.

Досегашният изпълняващ длъжността Камен Балкански е предал ключовете от директорския кабинет на новия директор, който идва с петгодишен мандат. Той също така е подари на приемника си и на министъра книгата "Киното в България" от проф. Александър Грозев с думите "Не ние, а киното е важно".

Първата обществена поява на Тодоров ще бъде утре вечер, 23 февруари, в Дома на киното, на закриването на 26-ия фестивал на българското документално и анимационно кино "Златен ритон", където ще връчи наградите на спечелилите автори. 

Както писа Lupa.bg, Петко Тодоров, новият директор на изпълнителната агенция "Национален филмов център"(НФЦ) беше избран след конкурс в първата половина на този месец, и съгласно Закона за филмовата индустрия ще бъде начело на НФЦ за срок от пет години.

Тодоров има над 20-годишен опит във филмовата индустрия - производство, разпространение, промоция и показ на филми, както и в организация на международни кинофестивали. Той е филмов продуцент, разпространител на европейски пълнометражни и късометражни игрални и документални филми. Експерт е в управлението на киносалони и в ръководството и управлението на проекти. Работил е в първото мултиплексно кино, в София, и е упражнявал продуцентска дейност повече от 7 години. Външен експерт е на програма Eurimages към Съвета на Европа и външен експерт на Европейската комисия в образователната и културна програма Creative Europe. Владее английски и руски език.