НС натисна здравния министър да се справи с дефицита на медицински сестри

Вносител на решениетое Лена Бориславова и група депутати от ПП-ДБ

Новини
12:29 - 07 Август 2024
531
НС натисна здравния министър да се справи с дефицита на медицински сестри

Народното събрание задължи министъра на здравеопазването да предприеме действия, за да осигури системата на здравеопазване с медицински сестри.

Вносител на решението, което дискутираха близо два часа в пленарна зала, е Лена Бориславова, ПП-ДБ, и народни представители от групата. То бе гласувано единодушно със 185 гласа "за".

В двумесечен срок министърът на здравеопазването трябва да предложи на Народното събрание стратегия за увеличение на броя на правоспособните медицински сестри и акушерки за периода до 2030 г. с минимум 30%. Първоначалният вариант, който бе гласуван от здравна комисия, беше 50%.

Дискусията премина преди всичко през обвинения към ПП-ДБ, че внасят това предложение като предизборен ход за агитация и констатации, че всички мерки са закъснели, тъй като медицински сестри липсват от десетилетия.

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС направи редакционна поправка, която бе и приета, според която минималната заплата на медицинските сестри ще трябва да е или 90% от средната за страната или според договореното в Колективния трудов договор, в зависимост от това кое е по-благоприятно. Първоначалният вариант бе, че за заплащане на сестрите трябва да се осигури минимално основно трудово възнаграждение в размер на 90% от средната работна заплата или близо 2000 лв.