НС одобри окончателно актуализацията на бюджета

Политика
13:24 - 31 Юли 2024
775
НС одобри окончателно актуализацията на бюджета

Народното събрание одобри окончателно актуализацията на държавния бюджет, с която общините ще получат допълнителни суми за свои проекти. Кметовете на големите градове с районно деление да могат да делегират на районните кметове възлагането и изпълнението на проекти.


Спор предизвика искането на депутатите от „Възраждане“, БСП и изключените от ДПС да бъде разгледано и незабавно изплащане на втори транш към земеделските производители, засегнати от украинския внос. Предложението беше отхвърлено, като министърът на финансите Людмила Петкова увери, че няма риск парите да не достигнат до земеделците:

"Служебното правителство изплати 317 милиона лева помощ на земеделските производители като първо плащане. По отношение на второто плащане, в споразумението е записано, че второто плащане ще бъде до 30 септември. В момента сме още юли месец и не зная защо се води този дебат в зала".

Петкова отхвърли обвиненията, че плащането към земеделциет се бави с цел бъджегинят дефицит да остане в рамките на 3 процента, каквото е едното от условията за въвеждане на еврото:

"Запазването на бюджетното салдо не само Еврозоната. Запазването на бюджетното салдо е записано в Закона за публичните финанси - че трябва да се спазва финансовата устойчивост на страната и при нарушаване на бюджетното салдо започва процедура за прекомерен дефицит срещу република България".