НС реши: Без комисия за проверка на твърденията за оказан натиск над министър Йоловски

Политика
11:18 - 29 Ноември 2023
2035
НС реши: Без комисия за проверка на твърденията за оказан натиск над министър Йоловски

Мнозинството в Народното събрание отхвърли искането на "Възраждане" за включване в дневния ред на проект на решение за създаване на Временна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства, свързани с твърденията на министъра на електронното управление Александър Йоловски за оказван натиск от народни представители от "Продъжаваме промяната -Демокртична България" да извърши определени действия.

Въпреки отказа за включване на проекта, депутатът Цончо Ганев настоя: "Министърът заяви, че двамата депутати - Кирил Петков и Божанов, са оказали натиск да бъде прокарана обществена поръчка за 600 милиона, който след това веднага мина под охрана. Точно заради това искаме създаване на тази комисия, защото петното остава върху Кирил Петков и Божанов и колкото и да се правят, че няма такъв проблем, в обществото го има".

От "Има такъв народ" обвиниха БСП в договорки с управляващите заради вотът "въздържал се" при гласуване на предложената от "Възраждане" временна комисия.

"Тук въпросът е кой натиска бутона на Корнелия Нинова в момента, тъй като сутринта на председателски съвет Георги Свиленски открито зададе въпрос, учуден по темата защо продължава Временната комисия, която разследва проблемите с машините, и не е ли време нази комисия да се закрие. Сега БСП в зала се въдържаха и гласуваха "против" създаването на временна комисия, която да разследва кой заплашва г-н Йоловски.

Някой някъде по коридорите се е договорил", коментира Балабанов.

Балабанов коментира и отвореното писмо на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски до премиера Николай Денков.

"Това са думи на действащия министър-председател към този, който играе фасадна роля в момента в Министерски съвет.

С отвращение го казвам, колеги, като български гражданин десет години по-късно, въобще в медиите да се тиражират спекулации дали Делян Пеевски ще е на министерски пост или министър-председател, това трябва да отврати цялото българско общество, защото тези хора, които бяха по площадите, останаха излъгани", заяви още депутатът от ИТН.