Нургюл: Най-голямата ми цел - да стана световен шампион (ВИДЕО)

Топ
18:49 - 29 Август 2023
2162
Нургюл: Най-голямата ми цел - да стана световен шампион (ВИДЕО)

Нургюл Салимова няма да се състезава за отбор, който не вдига флага на България по законовия ред. Това обеща треньорът на шахматистката Живко Желев, който заедно със своята възпитаничка и председателят на „Българска федерация по шахмат 2022“ Васил Антонов даде пресконференция по повод големия успех на Нургюл на Световната купа в Баку.

От федерацията обещаха оттук нататък за следващите две години да осигурят финансиране на нейния спортен календар.

„Ще се опитаме да изградим и създадем условия, за да разгърнем таланта на Нургюл“, обеща Васил Антонов.

Финансиране за Нургюл ще се осигурява както от федерацията, така и от спонсори, от програмата за високо спортно майсторство и други източници. Конкретно бе посочен председателят на федерацията по вдигане на тежести Ариф Маджид, с когото вече вървели разговори. Антонов благодари на Нургюл, че нейният успех привлякъл вниманието на обществеността към проблемите в този спорт.

В отговор на въпрос той увери, че се полагат усилия за разрешаване на неразборията в българския шах, за който претендират пет федерации. Заради споровете между тях и други неуредици шахматът у нас бе поет за управление от международната федерация FIDE.

„При нас са работещите клубове и имаме териториален обхват в цялата държава“, обяви Антонов, който настоява, че само неговата федерация е легитимна, а останалите са просто сдружения.

Един от полемичните въпроси, които се поставиха по време на нейния фурор в Баку, бе именно липсата на достатъчно финансиране и подкрепа, което наложи Нургюл да отиде на състезанието сама. Вицешампионката призна, че в момента има нужда от почивка, но отбеляза „шахът не ми пречи“.

Следващото ѝ състезание ще бъде след месец в Албания, където ще се проведе Европейската купа по шахмат.

„На финала в Баку изпуснах две позиции, но вярвам, че това беше от напрежението. В такъм момент в главата на всеки спортист се въртят различни мисли. Горда съм с постигнатото, усетих подкрепата на много българи“, сподели още Нургюл, която бе на пресконференцията с родителите си.

Най-голямата ми цел и мечта е да бъда световен шампион. Иска ми се да израсна и като човек, да работя върху психика и държание. Искам да достигна рейтинг 2500 и да стана гросмайстор.
Нургюл Салимова

А треньорът ѝ отбеляза, че освен нея, има още поне шест момичета с потенциал да догонят успеха на Нургюл.

„Силният пол в шахмата при нас са жените“, заключи Живко Желев.

По-рано днес спорният министър Димитър Илиев награди с почетен плакет на Министерството на младежта и спорта Нургюл Салимова за изключителния ѝ успех и подчерта, че тя и треньорът ѝ Живко Жеков ще получат премии за постиженията на Световната купа.

Почетен плакет на президентството получи шахматистката ден по-рано и от държавния глава Румен Радев.